Mindre makt åt banken och billigare bolån.

Bryr ni er om annat än hyresrätter? Frågade en förvånad följare oss på Facebook igår när Vänsterpartiets krav på bankerna presenterades som skulle innebära en betydande räntelättnad för den som äger egen fastighet. Så klart vi bryr oss om annat än hyresrätter. Att man tycker om det ena utesluter inte det andra, däremot ser vi tillskillnad från den borgerliga kanten att alla inte kan äga sitt hus, alla vill heller inte äga sitt boende och då ska det finns plats för dem också.

Vänsterpartiet vill nu ge mindra makt åt bankerna och ett billigare boende för de som äger en fastighet. Vad det handlar om är att göra bankerna skyldiga att redovisa den så kallade STIBOR-räntan, som är den svenska internbankräntan. Denna ska sedan utgöra basen för den fortsatta förhandlingen mellan kund och bank om bostadsräntan. Bankerna ska sedan vara skyldiga att redovisa påslaget på STIBOR-räntan uttryckt både i procentenheter och i kronor.

Hahahaha…. skrattar Swedbanks VD när hon får frågan om bankerna tjänar bra på bolåneräntan.

Förslaget skulle kunna innebära uppemot 1200 kronor i besparing på ett bolån på 2 miljoner kronor. Pengar som idag går till bankernas direktörer. När Swedbanks VD Brigitta Bonesen får frågan av Expressen om hon tycker att de tjänar tillräckligt på bolånen så skrattar hon. Det har hon anledning att göra. Förra året fick hon en lön på 14,1 miljoner kronor, trots att utvecklingen för Swedbank då pekade neråt.

En stor del av bankernas vinster kommer från bolånen och tillsammans gjorde de fyra storbankerna förra året en sammanlagd vinst på hela 106 miljarder kronor. Samtidigt har också deras vinst på bolånen ökat de senaste åren, deras bolåne marginal har ökat med 500% sedan 2009. I Finland har utvecklingen gått åt motsatt håll. Där har bolånemarginalen minskat med 42% sedan 2013 till stor del på grund av att bankerna där uppmanas att redovisa STIBOR räntan.

Lånar man pengar till sitt boende ska man samtidigt inte behöva bidra till en bank vd:s miljonlön. Förslaget kostar inte skattebetalarna något utan det är storbankerna som står för kostanderna. Det visar att det går att skapa en bättre ekonomi för hushållen utan att göra skattesänkningar. De enda som inte gläds åt förslaget är väl bankerna, men syftet med förslaget är inte heller att göra de glada. Det är att göra samhället mer jämlikt och ge vanligt folk en bättre vardag och en bättre eknonomi.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: