Hur väl tar vi hand om de som behöver oss som mest?

Om vi menar allvar med ett jämlikt samhälle så kan vi inte spara in på de som behöver samhällets stöd som mest. Det sa Jonas Sjöstedt i en intervju till Aftonbladet och det är så sant. Ett samhälles värdighet definieras delvis genom hur väl det tar hand om sina svagaste medborgare.

Rubrikerna om människor som får avslag på sina ansökningar om personlig assistans trots att deras liv hänger på det eller deras livskvalitet avlöser nu varandra. Lika så rubrikerna om människor som nekas sjukersättning och friskförklaras för att bara en korttid senar blir än sämre efter att de tvingats arbeta.

Regeringen har gett försäkringskassan tuffare direktiv, sjuktalen ska ner och det har lyckats. Alltså människor är inte friskare men sjukskrivs i lägre utsträckning vilket ser bra ut i statestiken men inte i verkligheten. Regeringen har också snålat med den personliga assistansen. Då slutar det med att många drabbas direkt. Vänsterpartiet ser också att de domar som underkänner personlig assistans som kommit den senaste tiden också blivit vägledande. Det är ett hårdare klimat.

Vänsterpartiet vill se en skärpning inom LSS, lagen om stöd och service, som är en rättighetslagstiftning. LSS finns för att de med funktionsnedsättnignar ska ha rätt till assistans för att leva ett så normalt liv som möjligt. I samma intervju säger Jonas Sjöstedt att det är dags att lagen får bli vad den är tänkt att vara, en lagstiftning som hjälper människor.

– Vi har råd med en personlig assistans som behandlar dem som behöver det väl. Vi har ett enormt överskott i budgeten, vi har också föreslagit skattehöjningar på exempelvis aktieintäkter. Det är inte det som är problemet, säger Jonas Sjöstedt.

Hur det än är med pengar så handlar LSS och sjukersättningen om vilket sorts land vi vill vara. Det handlar om vi vill vara ett land som nekar en nio månader gammal bebis assistans trots att vi vet att det riskerar hennes liv eller nekar sjukersättning till någon som går på dialys tre gånger i veckan. Det är ett sådant land som vi är idag, ett land för några få.

Vänsterpartiet vill att Sverige ska vara ett land för alla och vi vet att det är möjligt att uppnå. Vi behöver bli landet som ser människans behov och ger hjälp utifrån det. Vi kan inte få fler rubriker om människor som nekas den mest basala hjälpen att leva ett ävrdigt liv eller ens ett fungerande liv. Vi kan inte spara mer på de som behöver samhället som mest. Vi behöver ett samhälle för alla, inte bara några få. 

LÄS MER:

Aftonbladet: Sjöstedt anklagar regeringen för att snåla på assistans
Aftonbladet: Ulla Andersson – Hur kan Försäkringskassan anse att Bengt inte är sjuk?

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: