En skola för alla

Det som stör mig mest med det fria skolavalet är egentligen inte att någon föredrar att gå på en skola i ett annat område för att där finns vännerna eller att någon väljer en skola utifrån att den har en särskild profil. Det som stör mig mest med det fria skolvalet är att det används som argument för hur man löser problemen i skolan. Säger man att en skola är dålig då är lösning på det att eleverna kan välja en annan skola. Det är bra för dig, säger de. Välj en annan skola så slipper du problemen. Saken med det är att när man säger att någon kan välja att gå på en annan skola, en bättre, så säger man samtidigt att det är okej för vissa att gå kvar på den dåliga. Det fria skolvalet tar bort ansvaret att göra något åt den ”dåliga” skolan. Några går där ju så de måste ju vara nöjda, resonerar de, annars hade de ju bytt skola, eller?

Vi vet att det fria skolvalet har lett till ökar ojämlikheten och främst gynnar de elever med högavlönade och välutbildade föräldrar. Vi vet att det fria skolvalet har ökat segregationen och skapat skolor med sämre status än andra. Det blir en negativ sprial där tillslut varken lärare eller elever vill vara på en skola men tvingas av omständigheterna.

Sverige har ett av de mest marknadsutsatta skolsystemen i världen. Är vi oroliga över att inte hänga med i marknadsliberalismens svängar så kan vi sluta med det nu för där är vi tyvärr bäst i klassen. Marknadssystemet gör eleverna till konsumenter, skolan till producent och utbildningen till en vara. Lärare har vittnat om att de upplever den inställningen från föräldrar som hotar med att ta sitt barn till en annan skola om deras krav inte upprätthålls. Det i sig kan leda till glädjebetyg men också en otrolig press på lärarna och personalen på att vara tillags, varje förlorad elev innebär förlorade resurser som innebär att skolan i längden har svårare att upprätthålla konkurensen.

De resursstarka eleverna med välinformerade föräldrar hamnar på ett ställe och de elever som kommer från svagare hem på ett annat. Den segregation vi har sett så länge på bostadsmarknaden finns så tydligt även i skolan. Valfriheten ser också väldigt olika ut i olika stadsdelar och kommuner. Det finns kommuner som helt saknar privata alternativ eller bara en kommunal gymnasieskola med många mil till nästa alternativ vilket i sig gör det till ett icke-alternativ.

Vänsterpartiet vill återupprätta den jämlika och sammanhållna skolan. Skolan ska lägga grunden för ett liv med möjligheter – inte ett förstelnat klassamhälle. Vänsterpartiet vill inte att elever och föräldrar ska tvingas välja mellan ”bättre” och ”sämre” skolor. Alla ska kunna lita på att skolan närmast hemmet är en bra skola med förutsättningar att ge eleverna den kunskap de har rätt till.

Det finns mycket som måste bli bättre i skolan. Men att låta eleverna och dess föräldrar shoppa efter den bästa skolan skapar inte förutsättningar för den. Det är inte okej att säga till en elev som tycker att sin skola kan förbättras att om du inte är nöjd så byt. För Alliansens partier är det självklart att den som är stark nog alltid ska kunna välja det bästa alternativet. Det är kortsynt, vi säger att ingen ska behöva välja den bästa skolan för alla skolor ska redan vara lika bra. Skola och utbildning är en rättighet för alla, inte bara några få.

Dalarnas tidning: 17 forskare, ja det fria skolvalet måste avskaffas
Vänsterpartiet: Skolpolitik

 

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: