Nu börjar arbetet.

Efter en helt fantastisk valrörelse, är så imponerad av alla som varit med och arbetat i den. Från småföreningarna som arbetar efter de resurser de har till föreningarna i våra städer som dragit på med all kraft de haft. Tillsammans blev vi starka!

Det är redan en vecka (!) sedan jag åkte upp till Stockholm för första dagen och mycket har hunnit hända sedan dess. Nya riksdagsgruppen har träffats och den känns riktigt skön, tror den kommer bli bra och hoppas att vi kan få ihop en bra sammanhållning. När man vet att Socialdemokraterna är 100 ledamöter så inser man att vi inte är så många. Samtidigt som det på ett sätt kan göra oss starkare i och med att vi får en helt annan sammanhållning.

Om förra veckan var mycket korvstoppning av typen, så funkar ett utskott – blandat med val av gruppledare, valberedning och nomineringar till utskotten. Så har den här veckan börjat med besked. Under måndagen blev det utdragna omröstningar där Lotta Johnsson Fornarve till slut blev andre vice talman. Vissa säger att Björn Söder petades från sin post, men det gjorde han lite. Lika lite som Andreas Norlén petade Urban Ahlin. Han blev inte vald, det är hela saken. Ett bra val men än dock ett val. Andre vice talmans stolen är inte hans att abonera på, särskilt inte sedan Alliansen tillsammans med moderaterna slängt tidigare praxis överbod och också själva sagt att det egentligen inte finns någon praxis och därför är det helt i sin ordning att de nominerar till Talmans positionen. Men hur det nu än är med det…

Förhandlingarna började klockan 11:00, varje omröstnings process tog ugnefär en20180920_120932 timme, även om det gick fortare för varje gång vi gjorde det. När valet till tredje vice talman skulle genomföras och de skulle räkna rösterna efteråt så tyckte jag lite synd om Beatrice Ask som satt och läste upp namnen på valsedlarna. ”Kerstin Lundgren” har nog aldrig sagts så många gånger på rad som det gjorde då. Röstningen kändes rent symbolisk, som att SD ville ha en fix siffra som de kunde dänga i huvudet på Alliansen senare i förhandlingarna – ”Vi stöttade er talman – men kolla ni stöttade inte vår!”. Ändå var det fler än 62 som röstade på Björn Söder i valet till tredje talman så fler än SD tyckte att han var ett bättre val än Kerstin Lundgren – obegripligt.

Efter den maraton prövningen så fick vi en IT-utbildning, vilket egentligen resulterade i att det dagen efter var lite luddigt i minnet om vad vi egentligen lärt oss där. Men det kändes ändå bra att få tillgång till utrustningen så man kan börja arbeta på riktigt med riksdagens plattformar.

Första dagen avslutades ändå med känslan att vi hade åstadkommit något bra. Rasisten var borta från talmansstolen. Talmännen är nu tre starka kvinnor, en man och ingen rasist. Söder gick från att inte vara min talman till att inte bli någons talman – vilket är en utveckling att föredra.

Tisdagen och riksdagens högtidliga öppnande – en statsminister omröstning som vi kunde ana vart åt den skulle gå redan innan den började. Tråkig start på dagen, speciellt med alla självgoda kommentarer från delar av den mörkblå/bruna sidan efteråt. Att Alliansen som kräver rätten att skapa regering inte har något som helst alternativ verkar inte bekomma dem. Det hänger på Centern och Liberalerna nu. Björklund och Lööf har varit tydliga, Bush Thoor på också – hon kan tänka sig att regera med SD. Åkesson har också varit tydlig, söndra och härska. Han kommer fälla alla regeringar som inte ger honom det han vill ha.

Riksdagens öppnande Yasmin

Efter lunch blev det pompa och ståt. Inte riktigt i min smak men det går inte att göra annat än att känna sig än mer hedrad där man sitter och lyssnar på talen, musiken och känner historiens vingslag gå genom kammaren. Där är jag inte den första som stått och det är det fina. Tillsammans skapar vi demokratin som bygger ett startk Sverige. Häftigt att tänka sig, att alla i riksdagen (nästan) arbetar mot ett mål oavsett om vi har olika sätt att se på vägen dit.

Eftermiddagen har spenderats i stillhet – mentalt laddat upp hjärnan för morgondagen. Då kör vi igen. Inte lika spännande, men ändå viktig utbildning för oss nya ledamöter. En vill ju göra ett så bra jobb som möjligt under de kommande åren 🙂

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: