FN:s klimatrapport borde fått världen att stanna.

Det är nu en dryg vecka sedan vi kunde ta del av FN:s klimatrapport, IPCC. Rubrikerna som följde var tillräckligt för att ge i alla fall mig ont i både magen och hjärtat. Tio år, det är vad vi har på oss att vända utvecklingen, en ynkligt kort stund. Att inte all världens verksamhet i det ögonblicket stannade upp förvånar mig egentligen inte, men det gör mig beklämd. Det kollektiva strutsbeteende vi har utvecklat när det kommer till klimathotet måste få ett slut.


FN:s klimatrapport är tydlig. Det är människans utsläpp av växthusgaser som gör att det blir varmare, att isarna smälter och att havsnivåerna stiger. Jordens temperatur har redan ökat med närmare 1 grad sedan 1880-talet, Grönlands och Antarktisk isar minskar och minskningen ökar i takt. Antalet människor på flykt undan klimatförändringar som stigande havsnivåer och torka ökar även den. Naturkatastroferna ökar i omfattning och skapar större förödelse idag som en följd av förändringarna i klimatet.

Vänsterpartiet strävar efter klimaträttvisa men idag fördelar kapitalismen jordens resurser extremt ojämlikt. Enligt FN:s klimatkonvention är det de rika länderna som nu har ett historiskt ansvar att minska sina utsläpp. De rika står alltså för en större del av utsläppen än de som lever i fattigdom – mer pengar leder till högre konsumtion som leder till högre utsläpp. En rak logisk linje. De rikaste tio procenten står för hälften av världens utsläpp av växthusgaser. Växthusgasutsläppen följer alltså hushållens inkomster tydligt och det behövs politiska beslut för att rika länder ska minska sin miljö- och klimatpåverkan och för att fattiga länder ska få möjlighet att utvecklas.

10 procent står för hälften av världens utsläpp av växthusgaser. Utsläppen följer alltså hushållens inkomster tydligt.

Det är också intressant att se skillnaden i påverkan mellan män och kvinnor. Flera studier har gjorts som visar att män har större klimatbelastning än kvinnor framför allt när det kommer till transporter – kvinnor åker i större utsträckning kollektivt än män och om vi ser till gruppen ensamstående med barn så gör en man i den situationen av med 20 procent mer energi än en kvinna.

Människan är orsaken – därför måste vi vara lösningen.

Elin Segerlind, första anförandet i kammaren.

Vänsterpartiet menar att klimatkrisen inte uppstått genom att enskilda människor gjort dåliga val. Det kommer sig av en grundläggande samhällsstrukturer, strukturer som vi bara kan ändra tillsammans. Vänsterpartiet vill se investeringar för att ställa om Sverige och skapa gröna jobb. Vi behöver kraftiga investeringar i förnybar energi, elnät, järnvägar, cykel- och kollektivtrafik, energirenoveringar och klimatsmarta bostäder. Vi vill prioritera en stark och långsiktig expansion av välfärdsverksamheter, utbildning och kultur. Offentlig upphandling är centralt för att både klara klimatomställningen, där såväl miljö- och klimat- som sociala hänsynstaganden ska väga tyngre än jakten på låga kostnader.

Eftersom vi ser att den ekonomiska ojämlikheten återspeglas i klimatorättvisa vill vi se skattehöjningar på de högsta inkomsterna och förmögenheterna, samt på sådant som förstör miljön – det behövs för att kunna öka de offentliga investeringarna och en utvecklad välfärd. För att driva på investeringar i omställningen vill Vänsterpartiet bland annat införa en statlig grön investeringsbank.

De svåra åren är redan här
IPCC förklarar att vi måste investera stort för att överhuvudtaget ha en chans. 70-85 procent av all el måste vara förnybar till 2050 och all kol måste bort. Det innebär investeringar med motsvarande närmare 22 000 miljarder kronor till 2035. Hissnande summor och då har vi ändå bara berört energin. Investeringar måste göras och det är inte svårt att tänka att de svåra år vi gärna sparar till börjar nu, för om vi inget gör nu kommer snart alla år vara svåra år.

 


Anförande i den Allmänpolitiska debatten, riksdagen 16 oktober 2018

 

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: