Vårt sätt att leva tar död på djuren.

De senaste 40 åren har antalet vild ryggradsdjur minskat med 60 procent. Om två år kan hela två tredjedelar vara borta.

– Vi vet inte att vi håller på att förlora det här. Och vet vi inte att det är ett problem, så vet vi inte att vi behöver agera heller. Det tycker jag är oroväckande. Vi håller på att förlora den biologiska mångfalden, och den är grunden till vår överlevnad. Frågan är lika viktig som klimatförändringarna för vår egen framtid, säger Vicki Lee Wallgren, chef för skog och arter på WWF.

Resultatet kommer från WWFs ”Living planet report” en rapport som är en kalldusch när det kommer till statusen på jordens biologiska mångfald. Enligt samma rapport står alla vilda däggdjur för bara 4 procent av världens samlade biomassa resterande 96 procent fördelas mellan människor 36 procent och tamboskap 60 procent. En fördelning som förändrats över tiden.

— Nedgången och förlusten av vilda djur och växter har nått farliga nivåer. Nu måste vi vända kurvan uppåt för biologisk mångfald. Utan fungerande och friska ekosystem, som förser oss med jord, luft, vatten och hav, blir vi alla förlorare, säger Vicki Lee Wallgren, chef för WWFs arbete med skog och arter i en kommentar till rapporten.

Rapporten visar också att det kunskapen kring den minskades biologiska mångfalden är låg. Medan många ser klimatet som ett allvarligt och angeläget problem kopplar de allra flesta inte in biologiskt mångfald i ekvationen. Kunskapsnivån måste upp och under hösten kommer vi presentera fler förslag för att förbättra den biologiska mångfalden. Ett problem vi måste ta på allvar.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: