Våra mandat är inte gratis

Efter valet har Vänsterpartiet varit tydliga, vi vill se Stefan Löfven som statsminister. Vi har också varit tydliga med att våra mandat inte är gratis. Den uppgörelse som nu ligger mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är inte en politik som vi kan stå upp för.

Om Vänsterpartiet ska släppa fram en mittenregering så behöver vi självklart vara en del av förhandlingsprocessen. Skulle överenskommelsen som den ser ut nu justeras så skulle vi vara beredda att släppa fram en mittenregering. Både Annie Lööf och Jan Björklund fick frågan om hur de hade reagerat om de själva hade varit föremål för en sådan skrivning men gav båda svävande svar. Troligt är att tänka sig att de aldrig hade accepterat det.

Under dagens pressträff meddelade Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet inte är beredda att släppa fram en mittenregering med den överenskommelse som ligger till grund för den. Vi vill se en regering med en statsminister från det största partiet och det är Stefan Löfven, nu har vi en sådan regering inom räckhåll, men det finns hinder på vägen.

Överenskommelsen mellan S/Mp och C/L innehåller 73 punkter som bland annat inskränker arbetsrätten, sänker anställningstryggheten, ger fri hyressättning, ger språkplikt för asylsökande och en reformerad arbetsförmedling med flera privata alternativ. Den innehåller också en klausul om att Vänsterpartiet ska hållas utanför allt politiskt inflytande.

Löfvens regering förutsätter Vänsterpartiets mandat och förutsätter man våra mandat så är det orimligt att vi ställs utan inflytande. Nu rör det på sig åt rätt håll, men det räcker inte. Vi vill ha garantier. Rimligt hade varit att den mitten konstellation som nu kommer fram hade pratat med Vänsterpartiet innan de la fram sitt förslag för talmannen, det gjorde de inte till talmannens förtret.

Nu påbörjas vidare förhandlingar mellan partierna och om de faller ut väl är Vänsterpartiet beredda att släppa igenom den S-ledda regeringen i en stadsministeromröstning. Jag är förvånad att någon trodde att vi skulle ge vårt passiva stöd, det borde vara självklart att vi har egna förväntningar och krav på vad vi vill att regeringen ska göra och också gränser för vad den kan göra. Vi har varit tydliga hela tiden att vi ska ha politiskt inflytande över en regering som bygger på våra mandat

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: