Dags att utlysa nödläge för klimatet!

Vi står inför mänsklighetens största utmaning att inom en generation vända klimatutvecklingen. Vänsterpartiet ser att trots att tiden håller på att ta slut så får många andra värden så ofta gå före klimatet. Därför vill vi att Sverige utlyser Klimatnödläge. Att rädda klimatet ska vara överordnat och genomsyra alla andra politiska beslut. Det skulle förpliktiga oss att göra långt mycket mer än vi gör idag.

Vi behöver mer handling, befolkningen förväntar sig att vi löser det här.

Idag den 10 maj är också dagen då EU:s samlade resurser tar slut. Det är WWF som tagit fram siffrorna och som skriver att i genomsnitt lever EU-invånarna som om det fanns 2,8 jordklot till förfogande. Om alla på jorden hade samma konsumtion skulle vi ha gjort slut på planetens årliga budget av förnybara resurser redan nu den 10 maj. – Det är dags för EU-ledarna att agera kraftfullt och få in unionen på en hållbar väg.

EU utgör 7 procent av jordens befolkning men använder 20 procent av resurserna. Inget medlemsland har en hållbar resursförbrukning – och Sverige är en av Europas största förbrukare av resurser med en konsumtion som motsvarar nästan 4 planeter. Så helt klart är att vi måste göra något.

Att utlysa klimatnödläge löser inte ensamt problemet, vi måste backa upp det med bra förslag och handlingar som vi kan genomföra inom en snar framtid. Att riva upp infrastrukturplanen och ställa om den till en mer hållbar infrastrukturplan med fokus på järnväg och kollektivtrafik är en sak. Att se till att bygga upp ett hållbart energisystem som klarar effekttopparna är en annan. Vi behöver också se över användandet av våra naturresurser, vara varsamma med skog, hav och åkrar samt värna den biologiska mångfalden för att bara nämna några saker.

Något av det viktigaste att se är att allt hänger samman, vi kan inte lösa klimatförändringarna som en fråga separat från allt annat. Vi behöver se orsakerna bakom och sätta in resurser där vi får som störst effekt, då måste vi se över vårt ekonomiskt ojämlika system som fördelar både tillgångar men även klimatförändringens effekter orättvist.

Låt oss en gång för alla komma till insikten – vi kan inte vänta.

 

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: