MP och fallet från den höga pallen.

Under valrörelser så brukar slag från högerpartierna mot Vänsterpartiet komma och ingen blir förvånad. I den här valrörelsen så har allt fler slag kommit från Miljöpartiet och jag höjer på ögonbrynen. Men att MP fokuserar allt mer på V är inte konstigt för när vi i Vänsterpartiet blir allt tydligare i våra miljö- och klimatpolitiska ställningstaganden är det uppenbart att det stressar Miljöpartiet. Och frågan är väl om deras fokusering vid Vänsterpolitiken inte är början på slutet och att Miljöpartiet ser sitt eget fall från den egentillverkade höga gröna pallen?


Miljöpartiet kritiserar Vänsterpartiet för att vara mycket snack och lite verkstad. Tillskillnad då från de själva som bara gör utan att prata särskilt mycket. Men låt oss då bli påminde om hur det egentligen ser ut.

I de flesta mätningarna som gjorts kring miljö och klimat i samband med förra valet likväl som detta får Vänsterpartiet högsta betyg. Som här i Naturskyddsföreningens Valgranskning där Vänsterpartiets Malin Björk utses till en av fyra som är bäst i klassen. Bäst i klassen är också Socialdemokraternas Jytte Guteland tillsammans med Linnea Engström och Jakop Dalunde både från MP. Den med ett minimum av räkne kunskaper inser nu att två att Miljöpartiets representanter inte är bäst i klassen eftersom de den gångna perioden haft fyra representanter i parlamentet.

Malin Björk
Foto: Evelina Rönnbäck

Naturskyddsföreningen konstaterar i sin rapport att Malin Björk (V) har ”har röstat mycket bra för miljön och aktivt drivit frågor om miljö i parlamentet trots att hon inte sitter i ett miljörelaterat utskott” Miljöpartiets två representanter som inte nådde *Utmärkt* resultat har å sin sida fått omdömet ”Har röstat mycket bra för miljön men inte drivit några tynger miljöpolitiska frågor.” respektive ”inte utmärkt sig för att driva några tyngre miljöpolitiska frågor.” Att sitta i ett utskott vars namn innehåller miljö verkar således ha lika stor betydelse för den enskilda ledamoten som det innebär att vara med i ett parti vars namn innehåller ordet miljö – vem kunde ana?

Men låt oss för all del ta ett exempel till – WWF har inför valet även de gjort en valgranskning och där får V tillsammans med Fi! högsta betyg. Granskningen utgår ifrån 25 olika omröstningar där Vänsterpartiet varit närvarande vid samtliga. Samma kan man inte säga om MP som hade en eller flera ledamöter borta från 10 av dessa 25 granskade omröstningar. Kanske hade de om de närvarat haft för avsikt att rösta för miljön, men om så är fallet kommer vi aldrig få veta.

WWF
Grönt=bra miljöröst, Gult=avstod, Rött=Dåligt, Grått=frånvarande

Högst betyg även internationellt.
Jag tänker inte bli långrandig och rada upp 60226675_2183581801694871_5725593298542788608_nexempel på när och hur vi omsatt vårt prat till handling så nöjer mig här med ett sista exempel. CAN* gjorde en genomlysning av både partigrupperna i EU samt de enskilda partierna från respektive land. Där var det tydligt att Vänsterpartiet tog hem första platsen med en sammantagen poäng om 96%, en procentsats som grundar sig på hur ledamoten röstat under mandatperioden att jämföras då med Miljöpartiets 77,2 procent.

Vänsterpartiet och Klimaträttvisan
Låt oss så gå över till deras senaste debattartikel där de påstår att MP skulle vara de enda som arbetar för klimaträttvisa. Det är en logik utan all rimlighet. För det första bygger hela Vänsterpartiets politik på ekonomisk rättvisa som en del i att skapa ett bättre samhälle både socialt och för miljön och klimatet. För Vänsterpartiet har det varit uppenbart i många år att det är den ekonomiska ojämlikheten som är grunden till många av de problem vi ser och att det kapitalistiska system inom vilket vi som individer agerar är ett grundproblem. Vi ser att klimatpåverkan hänger ihop med inkomst och vi ser att påverkan av klimatförändringar gör det samma. Rika påverkar mest och fattiga drabbas hårdast. För det andra; att Miljöpartiet skulle vara ensamma om att driva en klimatpolitik med en rättvise aspekt är ren lögn som lätt kan motbevisas genom att gå tillbaka i riksdagens motionsarkiv. Vänsterpartiet la sin första motion med just titeln ”Klimaträttvisa” redan 2012 och innan dess ligger motioner med klimat och rättvisa i titeln tillbaka till 2009 även om inte heller det var första gången som Vänsterpartiet resonerade kring klimat och rättvisa.

Så till sist…
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att ett parti inte blir bäst på miljö för att de har miljö i sitt namn, man blir heller inte bästa parti på miljö bara för att man sitter i ett miljöutskott eller i en grupp med andra partier med miljö i sitt namn. Slutligen vill jag säga att deras försök att måla upp oss som desperata inte är annat än i sig självt desperat. Att de väljer att rikta sin energi mot oss så här i valspurten visar att de nu ser oss som ett hot mot deras plats på den höga gröna pallen som de tillverkat för sig själva och de har all rätt att känna så, det är en skakig pall de nu sitter på. För stämningen inom Vänsterpartiet är god och förväntningarna höga, vi tror att det här kommer bli ett EU-val där vi ser att Vänstern går framåt i Sverige och även i andra länder. Vi fruktar inte Miljöpartiets politik, däremot hoppas vi att de fortsätter inspireras av oss, vi behöver fler partier med rättvisa, jämlikhet och solidaritet i fokus i EU.


*Climate Action Network (CAN) Europa är Europas ledande icke-statliga koalition som bekämpar klimatförändringanar. Med över 150 medlemsorganisationer från 35 europeiska länder, som representerar över 1.700 icke-statliga organisationer och mer än 40 miljoner medborgare, främjar CAN Europe hållbar klimat-, energi- och utvecklingspolitik i hela Europa.

 

 

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: