Hur tänker regeringen rädda den biologiska mångfalden?

Idag är det Biologiska mångfaldens dag och med anledning av det samt FN:s rapport IPBES* passar jag på att ställa en fråga till klimatminister Isabella Lövin om vad hon och regeringen har för avsikt att göra i denna akuta situation.


Ett första utkast till FN:s rapport om biologisk mångfald publicerades nyligen från hundratals forskare världen över och utgår ifrån naturens betydelse för människan och för vårt samhälles fortlevnad. Naturen är grundläggande för vår existens och för vår livskvalitet. Vår överexploatering har lett till att den biologiska mångfalden rasar med en aldrig tidigare uppmätt hastighet. Rapporten konstaterar att om inget görs för att hejda utvecklingen kommer hastigheten på artutrotningen att öka. Idag är den redan 10000 till 100000 gånger så snabb som någonsin under de senaste 10 miljoner åren. Omkring 1 miljon arter står inför utrotning och det är den mänskliga påverkan som är främsta orsaken. 85 procent av våtmarkerna är borta och 32 miljoner hektar tropiska skogar med rik mångfald har försvunnit mellan 2010 och 2015. Den förändring som samhället har gjort hittills har gett en viss effekt. Men det som gjorts är ändå långt ifrån tillräckligt. Ska vi nå de globala hållbarhetsmålen till 2030 kommer det krävas stora systemförändringar som inkluderar både ekonomiska, sociala och politiska aspekter.

Det är alldeles uppenbart att även Sverige behöver vidta fler åtgärder för att komma till rätta med utarmningen av biologiska mångfalden, det handlar om skydd, skötsel och hållbart nyttjande av våra naturresurser. Sverige behöver agera både nationellt och globalt. Vi har nu även att hantera effekterna av M/KD – budgeten vilket vårändringsbudgeten inte råder bot på. Att tillföra endast 100 miljoner för naturreservat är helt otillräckligt.

Den biologiska mångfalden och klimatförändringarna är inte två isolerade problem. Rapporten är tydlig med att de interagerar med varandra, därför behöver vi åtgärder som är samhällsövergripande för konsumtion och produktion och för vår ekonomiska fördelning. Naturvårdshänsynen måste gå före kortsiktiga vinstintressen. Med anledning av detta vill jag fråga ministern:

Vilka ytterligare åtgärder avser ministern i  närtid vidta för att stärka den biologiska mångfalden?

*En sammanfattning av rapporten kan läsas på IPBES hemsida

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: