Amazonas behöver vår hjälp – Sverige måste agera nu.

Skriftlig fråga till miljö- och klimatministern den 27 augusti 2019.

Storskaliga bränder rasar nu i Amazonas. Hittills i år har bränder i Amazonas ökat med 145 procent jämför med samma period förra året. Amazonas är världens störta regnskogsområde, hem för otaliga arter och också jordens lungor. Amazonas producerar 20 procent av allt syre i jordens atmosfär och har enorm betydelse för världens klimat.

Bränderna startas i många fall av människor som bränner skogar för att skapa åker- och jordbruksmark men är också en direkt konsekvens av klimatkrisen som vi befinner oss mitt i. I Brasilien ökade antalet värmeböljor med upp emot 450% jämfört med samma period 2018 och heta och torra marker ökar risken för bränder och gör att de sprider sig med högre hastigheter.

Bränderna är också en påtaglig konsekvens av Brasiliens president Jair Bolsonaros politiska ageranden där miljö- och klimatpolitiken försummas och klimatkrisen inte tas på allvar. Det är tydligt att det finns ett samband mellan områden där avverkning sker och där bränderna nu fortsätter att breda ut sig. 

Tyskland och Norge har nu dragit tillbaka sina bidrag till Brasilien och Amazonas efter att Bolsonaros ändrat reglerna för användningen av dem. Samtidigt hotar Irland med att stoppa frihandelsavtalet mellan EU och Mercosurländerna om Brasilien inte vidtar åtgärder för att rädda regnskogen. Nyligen  tackade Brasilien nej till förslag från G7-mötet om 20 miljoner dollar för att stödja landet i släckningsarbetet. Läget är kritiskt och behovet av konkreta initiativ från FN:s klimatkonferens i New York i september växer. Det krävs åtgärder i närtid och på lång sikt för att stärka skyddet av Amazonas och andra unika skogar som är avgörande för att bromsa klimathotet och utarmningen av biologisk mångfald.

Vilka initiativ avser ministern vidta eller stödja för att världssamfundet ska stärka skyddet av Amazonas och andra unika skogsområden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: