Fusket i det storskaliga fisket är inte acceptabelt.

Svenska trålare fuskar med kvoterna och riskerar med det Östersjöns hela ekosystem. Vänsterpartiet har länge arbetat för hållbara hav och vill nu se kraft tag för att komma till bukt med fusket men också skapa ett nytt kvotsystem som gynnar det småskaliga fisket.  


Det är en dyster bild som målas upp i reportaget av Sveriges Radios Kaliber. Så många som hälften av alla landningar av de svenska trålarna i hamnen i Skagerak uppger felaktiga kvoter och det rör sig om stora skillnader mellan vad man säger att man fångat och vad kontrollen sedan visat. En trålare som landade 1000 ton fisk uppgav att hela 60 procent var sill, vid kontroll visade det sig att det bara var 10 procent. Det är inte en rimlig feluppskattning.

Sill är svårt att fiska jämfört med skarpsill därför är också ofta felrapporteringen att man fiskat mer skarpsill än man påstått. Det skapar stor lönsamhet eftersom ett enklare fiske kräver mindre tid och energi. Danska kontrollmyndigheten uppskattar det till ett värde av 1,4 miljoner danska kronor.

Det här är viktigt, inte bara för sillen och skarpsillens egna bestånd utan också för ekosystemet i Östersjön. Torsken som vi vet är i dålig kondition har sill och skarpsill som en av sin huvudföda. Minskat bestånd av skarpsill skapar än sämre förutsättningar för torsken att återhämta sig. Östersjön behöver också fler predatorer för att skapa balans i det känsliga ekosystemet.

Landsbygdsministern kallar Havs- och vattenmyndighetens insyn i felrapporteringen besvärande. Det är en underdrift. Det är helt uppåt väggarna. Om inte HaV känner att de idag har uppdraget att hålla koll på de kvoter som fiskas av svenska trålare oavsett var det sedan landas borde det vara ett uppdrag som de ska få med en gång. Sverige, Norge och Danmark har i andra sammanhang nära samarbeten kring fisket, det borde man så klart ha även kring kontrollerna. Det är ändå våra gemensamma hav det handlar om. HaVs tafatta svar i Kalibers granskning är under all kritik och lämnar mycket mer att önska.

Vänsterpartiet ställer sig bakom det krav från Sportfiskarna om ett akut stopp för allt industriellt trålfiske i Östersjön. Tills vi vet konsekvenserna av de felaktiga rapporteringarna som pågått under många år så är det rimligt att inte fortsätta verksamheten, hur stort beståndet av sill eller skarpsill är i nuläget är väldigt osäkert eftersom data som ligger till grund för bedömningen i stora delar kommer från just yrkesfisket självt.

I förlängningen behöver vi göra mer. Det kvotsystem som vi har i Sverige idag gynnar de stora pelagiska trålarna och som inte alltid lägger till i svenska hamnar. Vänsterpartiet vill istället se ett kvotsystem som gynnar det kustnära fisket, där landning sker i svenska hamnar och där fiskarna känner sina vatten och vet att ta hand om det. Sverige har Europas längsta kust, men vi nyttjar den inte. Vi måste fråga oss om det är rimligt att skeppa fisk över hela världen för beredning och konsumtion när det finns möjligheter för oss att vara självförsörjande på fisk. Idag har vi det fiske vi förtjänar, det har tillkommit efter politiska beslut. Besluten för ett hållbart och kustnära fiske bör vi ta – det är dags för en ny fiskepolitik i Sverige.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: