Insändare: När lärare förväntas bli angivare reagerar ingen.

Insändare: Melleruds nyheter, 9 oktober 2019 från Vänsterpartiet Mellerud

Det kändes inte bra i magen, sa socialdemokraterna i Kultur- och utbildningsnämnden men reserverade sig inte mot beslutet att vidare utreda frågan om att lärare i Mellerud ska ange till politikerna ifall en elev med beslut om utvisning kommer till skolan.

Det gjorde för all del ingen annan heller. Moderaterna var också med och drev på för att frågan skulle gå vidare till förvaltningen. Ingen reagerade – i alla fall inte tillräckligt för att det skulle synas i ett protokoll.

Sådan är den, normaliseringen av rasismen och främlingsfientligheten. Den här gången handlar det om att lärare ska ange till politikerna (inte polisen) om det finns unga med utvisningsbeslut på skolan. Att handha personärenden och se till att beslut på det här sättet blir verkställda är inte politikens uppgift.

Det är absurt av flera orsaker, inte bara för att det ligger utanför lärarnas uppdrag, det strider mot så väl skollagen som barnkonventionen. Utöver det ingår det inte heller i politikernas ansvar att vara en förlängd arm till migrationsverket. Även om ett barn fått beslut om utvisning så kommer de högst sannolikt inte lämna Sverige följande dag, även om vi kan förstå att det är så SD vill ha det. De här eleverna har alltså all rätt att vara i skolan så vad ska lärarna säga? Att eleven som har rätt att vara i skolan är här idag med? Vill SD i utbildningsnämnden kanske ha samtliga närvarolistor skickade till sig och vill de i så fall ha dem veckovis eller månadsvis?

Polisen har som praxis att inte hämta barn på skolan, för att barn som lever ensamma och på flykt behöver i alla fall en trygg plats i samhället. Om lärarna då får uppdraget att ange de här barnen så kommer de försvinna och de kommer gå mot ett papperslöst liv än mer utsatta än vad de redan är.

Det här förslaget kan inte passera förvaltningen med annat än en rekommendation till politiken om avslag. Inte nog med att det är emot lagen och barnkonventionen det strider emot all form av medmänsklighet. Socialdemokraterna uttalade sig och sa att förslaget inte kändes bra i magen, nej tacka sjutton för att det inte gör. Men för de andra partierna och för den styrande majoriteten i Mellerud då – hur kändes det i era magar?

(Vänsterpartiet har ingen plats i Kultur- och utbildningsnämnden och hade vi haft det hade vi reserverat oss mot denna galenskap.)

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: