Vart kommer fisken på din tallrik ifrån?

Hur föreställer du dig att det svenska fisket ser ut idag? Den fisk du köper i butiken eller hos fiskbilen som kommer förbi en gång i veckan vart tror du den kommer ifrån?

Jag tror att de flesta av oss, vid en första tanke, ser framför oss hur gubbarna går ner till den lokala kajen på den kust vi har närmast oss i sina förstora gallonställ en inte sällan regnig morgon för att ta båten ut med sina nät och burar och hur de sedan fångar fisken och säljer den till de som bor närmast. Den romantiska bilden av fisket som något som sker nära oss är idag missvisande. Det kustnära fisket lever en borttynande tillvaro med svårigheter att få upp tillräckliga mängder likväl som att konkurrera med det storskaliga fisket. Fisket som sker långt ifrån kusten och som levererar över hela världen är snart allenarådande.

Frågan som vi behöver ställa oss är om det är så vi vill ha det? Vart vill du att fisken på din tallrik ska komma ifrån, vilka förutsättningar vill du att de svenska fiskarna ska ha för att kunna leverera en hållbar produkt till dig? Fisket i Sverige är inte vad det varit, både fiskare och fiskar har stora utmaningar och står inför några avgörande år kanske är det därför vi nu pratar allt mer om det? Dags att gå från ord till handling – Sverige behöver en fiskepolitik som ger oss hållbarhet för fiskare, fiskar och våra hav och sjöar. Helst innan varken det ena eller andra finns kvar.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: