Den socialdemokratiska rosen vissnar.

Socialdemokraternas anskrämliga anförande på dagens misstroendeomröstning lämnar så mycket övrigt att önska. Men mest lämnar det mig med en känsla av vemod. Det är nu som det kommer avgöras om socialdemokraterna kommer leva upp eller om de kommer göra sig helt orelevanta. 

Det var inte heller mycket som förvånade med dagens omröstning – Sd uttryckte sig rasistiskt och M och KD ville ha hårdare tag. MP, var som MP är ganska genomskinliga och Centern la ned sina röster. Mer spännande blev det när L meddelade att de skulle trycka rött, men varför de skulle stödja en regering de inte gillar men ändå samarbetar med var något oklart.
Vänsterpartiet var det enda parti som fokuserade på helheten, som klarade av att lyfta blicken och se att det finns orsakssamband bakom den utveckling vi ser, orsaker som hårdare straff inte rår på.
Men värst av allt i dagens omröstning var Socialdemokraterna. Att de försvarar Morgan Johansson är rimligt men deras försvar av en politik som vi alla (om än av olika anlendingar) är överens om inte fungerar lämnade lite hopp om en framtida socialdemokrati.
Socialdemokraternas bedrövliga anförande lämnar lite hopp för och om socialdemokratin och förklarar på samma gång så väl varför de nu blir omsprungna av SD i opinionen. Annelie Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, var synligt upprörd. Vilket en så klart får lov att vara när ett gäng stollar väcker misstroende och till råga på allt hindrar henne att stanna kvar i Stockholm en fredag. Men det var mer än ilskan mot misstroendet i sig som kom till uttryck. Annelie Karlsson lät oss veta att Morgan Johansson faktiskt hade gjort mycket för att komma till bukt med våldet och gängkriminalieten – hela 50 straffhöjningar hade han hittills bidragit under sin tid som justitsieminister. Socialdemokraterna har uppfattat höger blockets kastade handske och plockade nu tydligt upp den och Annelie Karlsson gjorde vad hon kunde för att föra i bevis att de faktiskt hade haft flest och bäst åtgärder för hårdare tag och höjda straff.

Annelie Karlsson nämner inte med ett enda ord det orsaksamband som finns mellan ett ojämlikt och otryggt samhälle och det våld och den kriminalitet som vi nu ser. Inte med ett ord nämnde hon eller antydde hon att Socialdemokraterna ser till samhällets helhetsansvar för att bygga upp ett tryggare samhälle från grunden.

Istället vevade hon på som en wanna-be-moderat som egentligen är lite ledsen för att hon inte får vara med i de ”coolas gäng”. Inträdesprovet tycks vara att komma med så många straffhöjningar som möjligt. 50 imponerade däremot väldigt lite på högerblocket.
Historien kommer fortsätta men risken är att Socialdemokraterna snart gör sig helt orelevanta. Det är dags att Socialdemokraterna blickar inåt och frågar sig, verkligen frågar sig vad de vill med sitt parti – för om det är moderatpolitik de vill föra kan de likaväl avgå allihop, ett moderatparti har vi redan.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: