Det lokala fiskets framtid

Det är talande att en av årets hittills viktigaste artikelserier kopplat till miljö och hav kommer i en av de mindre tidningarna. Det visar tyvärr på det ljumma intresse som finns för fiskefrågorna i Sverige. –> Mitti Stockholm.


Problemet är många och skiljer sig delvis åt mellan våra hav. Östersjön som den här artikelserien skildrar har sina uppenbara problem som har pågått under många årtionden. Uppvuxen på 80- och 90-talet kommer jag ihåg WWF:s kampanjer för Östersjön och man trodde ju att de hade hunnit räddats vid det här laget  men det har inte hänt mycket sedan dess. Istället har bestånden av fiske fortsatt gå nedåt och även om vi något enstaka år kan se en uppgång så är trenden ändå tydlig på helheten är vi lång ifrån 80.-talets fångster.

Det finns många anledningar till att situationen i Östersjön ser ut som den gör. Många lösningar behöver till men fisket är något vi kan åtgärda snabbt och som snabbt också skulle få resultat. Att låta stora industritrålare dammsuga upp bestånden utanför kusten och på så sätt hindra bestånden för att komma in i Skärgården är inte ett exempel på hållbart fiske. Det förstör botten och hindrar vidare fisken att både leka och öka bestånden och att bli föda för andra arter. Ekosystemet rubbas.

Pratar du med fiskare på ena eller andra kusten så kommer de berätta om hur de kunde gå ut på klipporna kasta i spöt och fiska upp veckans middag på en timme. Idag är situationen en helt annat. Strömmingen går knappt in i skärgården längre och bestånden av torsk är i sådant bedrövligt skicka att det sent omsider blev stopp för det fisket helt, det hade inte behövt bli så om vi hade agerat tidigare.

Så industrifisket i Östersjön som nu är under lupp rimmar illa med alla hållbarhetsmål Sverige har både för hav och livsmedelsförsörjning. Istället för att fiska för direktkonsumtion så går fisken i stora delar till Danmark där det blir fiskmjöl för att i tur föda fiskarna i det norska laxodlingarna. Vårt livsmedel åker runt istället för att tas upp och konsumeras direkt. Långt ifrån hållbart. Inte för någon annan än de som driver runt de fåtal trålare som tar upp de stora delarna av kvoten i Östersjön.

Vänsterpartiet har drivit på för att få ett hållbarare fiske där hänsyn i första hand tar till miljö och havets kapacitet. Det i sin tur omöjliggör det industrifiske som vi ser idag och som pågått så länge. På sikt skulle det ge nya möjligheter till ett kustnära fiske, levande kustsamhällen och en god tillgång till lokalfångad fisk för oss att ta del av.

Just nu cirkulerar det en namninsamling mot Industrifisket. Skriv med fördel på den och visa att det svenska fisket är viktigt och att vi är många som bryr oss om havens framtid. Skiftet: Skriv på för Östersjön

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: