När är botten nådd för vargen?

I veckan tog riksdagen beslut om att ge regeringen uppdraget att se över förutsättningarna för att utöka licensjakten på varg i områden där vargstammen behöver minskas. Ett beslut som partierna som stod bakom skrivningen i förlängningen vill ska leda till ökad licensjakt, något vi inte haft på ett par år.


I debatten inför beslutet tog Jens Holm upp det som sedan länge varit Vänsterpartiets position att rovdjursförvaltningen ska ske på vetenskaplig grund. Därför ska inte heller beslut om antal vargar tas i riksdagen utan av berörd myndighet. Varför det är en rimlig ordning är inte svårt att förstå när man i debatten hör siffror om att en gynnsam vargstam kan innehålla allt mellan 100 och 170 vargar. Siffror som alla fått mycket kritik av forskare som menar att det inte på sikt skulle ge en livskraftig vargstam då det fram för allt skulle leda till stor inavel.

Bakom beslutet finns C, KD, M och SD däremot fick de tre senare inte igenom en skarpare skrivning om att riksdagens skulle ta beslut om en faktiskt siffra. Där backade C och fick som tack för det utstå hård kritik från den jaktglada delen av befolkningen. Förslaget från KD som M och SD hakade på hade satt ett mål om 170 vargar i Sverige, idag har vi runt 300 så det hade gett en licensjakt som tillåtit oss att skjuta över 100 vargindivider de närmsta åren.

Att regeringen ska se över utökad licensjakt betyder inte att det kommer bli av. En översyn borde rimligen visa att vargstammen inte kan minskas så som förslaget vill se. Och här är också ett av de grundläggande problemen i debatten. Att närvaro av varg kan vara ett problem i sina områden är ingen tvekan, men vill vi ha varg i Sverige så kommer det att vara så oavsett hur många vargar vi har. Några individet kommer alltid att vara i vår närhet och det kanske är så att vi behöver lära oss att anpassa oss efter det.

Ska vi ha varg i Sverige behöver vi en genetisk förstärkning. Vi behöver underlätta för naturlig invandring av vargar från exempelvis Finland och Ryssland. Vi behöver göra mycket mer för att bekämpa den illegala jakten. I fjol var det ingen skyddsjakt på varg, men samtidigt vet vi att vi har en tjuvjakt i det här landet av ett kanske lika stort antal vargindivider som antalet vargindivider som man skjuter av under ett år då det är skyddsjakt. Risken att åka dit för tjuvjakt är extremt liten i Sverige. Vi gör alldeles för lite för att bekämpa den illegala jakten.

När det kommer till den illegala jakten ser flera av ledamöterna inom M, KD och SD inga större problem. I en av interpellations debatterna på ämnet sa Moderaterna att ”… Jag tycker inte att vi ska sätta Örebro läns invånare i en situation där de måste bedriva tjuvjakt för att kunna ta tag i problemet. Det är regeringens ansvar att ta tag i detta.”
Tjuvjakt som en lösning på vad de upplever som en svår situation är alltså inget problem i den borgerliga världen.

Till slut inser man att det bara finns ett läge där den här debatten som den förs nu kommer att sluta med att vargmotståndarna tystnar och det är när den sista vargen skjuts. Men varghatet i Sverige må tar stort utrymme men består av få individer. Istället tror jag likt Jens Holm sa i debatten att acceptansen är hög och att de allra flesta är stolta över att bo i ett land med rik biologisk mångfald. Istället behöver vi lära oss att leva med vargen som en del av vår natur. Vi har haft många år på oss.

 

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: