Blir Coronakrisen katternas räddning?

Antalet katter som adopteras ökar under Coronakrisen. På ett katthem i Strömstad har tex alla katter nu adopterats bort. Självklart är det i grunden något positivt. Målet med katthemmen är att hitta nya förevigthem till dem och målet nationellt måste vara att ha så få hemlösa katter som möjligt. Samtidigt är det inte utan att man undrar vad som kommer hända sen. När krisen är över, kommer antalet hemlösa katter då att öka?


Att få tag på en katt är idag inga större svårigheter och förknippad med en låg kostnad. Det är också en del av problematiken och anledningen till att vi haft ett stort antal hemlösa katter i Sverige. Fenomenet med sommarkatter har varit det mest talande där personer skaffar katt i början av sommaren och det går bra under sommarledigheten men när vardagen kommer tillbaka så är det inte lika enkelt längre och katten lämnas i bästa fall till ett katthem i värsta fall åt sitt eget öde.

Regeringen har tidigare tagit fram en promemoria där det finns tydliga förslag på märkning av katter, det är mycket välkommet och aktualiseras nu i Coronatider. För att det är så enkelt att skaffa katt, ofta till en låg eller ingen kostnad alls, är det lätt att nu oroas över vad som kommer hända när karantäntiden är över.

I det bästa scenariot har alla som under karantänen skaffat katt tills dess att den här perioden i över insett att en katt är en familjemedlem och därför väljer att behålla den. Kanske lär vi oss något av Coronakrisen och anpassar våra liv på ett sätt som passar bättre med att ha husdjur. Kanske. Men risken är också att vi efter karantänstiden sömnigt lämnar våra hus, går tillbaka till våra arbeten och stressar vidare i livet utan att se tillbaka. Efter ett tag inser vi att livet i farten inte passar med en katt som kräver att man är hemma mycket och inte kan lämnas ensam för coola weekendresor. När och om vi kommer dit, får vi då återigen fler antal hemlösa katter?

Självklart har många av de som nu skaffar katt tänkt igenom det här noga, kanske skulle de ändå skaffat katt och passar nu på att introducera en ny familjemedlem i en tid då man är hemma lite extra. Men ökningen av antalet adopterade katter hänger allt för mycket samman med krisen och det är lätt att se lampan tändas över ett uttråkat sinne och någon kläcka idén om en katt för familjen.

Svaret på frågan om vad som händer sedan låter sig inte sias om. Vi får helt enkelt hoppas att de som nu adopterar katt kommer hålla i sitt åtagande de kommande åren. I övrigt kan vi också önska att regeringen följer upp det arbete som redan påbörjat om obligatorisk ID-märkning och registrering av katter, det skulle hindra många katter från att bli hemlösa.

 

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: