Positionerna i Varg frågan skjuts fram ytterligare

Centerpartiet har alltså lagt fram ett utskottsinitiativ som behandlar 🥁… det vi behandlade, debatterade och röstade om för ett par veckor sedan. Ja men varför inte så att säga. Det handlar återigen om vargens vara eller icke vara 🐺

Debatten då handlade om flera delar men fokuserade kring två saker.
❗Ett förslag från KD om att regeringen skulle se över möjligheterna till ökad licensjakt och på så sätt köra över Naturvårdsverket som idag har ansvaret. Hur många vargar som ska finnas i Sverige blir då ett politiskt beslut och inte ett vetenskapligt beslut. Om det i slutänden blir verklighet kommer det få stora konsekvenser. Det förslaget gick igenom med stöd från C+KD+M+SD
❗Ett förslag från Moderaterna som om det hade gått igenom hade satt en nivå för hur många vargar i Sverige som skulle finnas, 170 stycken tyckte de var en rimlig siffra. Det förslaget gick inte igenom eftersom C valde att inte stödja det.

Att C inte ställde upp på de skrivningarna i M förslaget gjorde att det inte gick igenom att den mediala uppmärksamheten pekade ut C som svaga i vargfrågan. Så kan C så klart inte ha det. Därför lägger man nu fram ett utskottsinitiativ i vargfrågan med en andemening som är väldigt lik den som vi hade uppe för ett par veckor sedan plus ytterligare ett ”hårda tag” förslag.
🐺Skyddsjakt på helt revir istället för enskilda individer

Det andra stora förslaget klubbades i praktiken i riksdagen för ett par veckor sedan. De skriver att
🐺Staten tar ett större ansvar för skyddsjakt.

De övriga frågorna som Centern lyfter i sitt initiativ handlar om mindre frågor, för all del inte oviktiga men inte av sådan art att de behöver upp i ett eget initiativ utan skulle kunna vänta till normal behandling och handlar om kartor, certifiering av hundar och enklare regelverk för att ansöka om skyddsjakt.

Frågan ska upp på utskottet idag. Jag utgår ifrån att en majoritet kommer vilja att vi går vidare med det och bereder det vidare. Det lär finnas anledning att återkomma i frågan.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: