Fisket i Östersjön fortsätter trots stopp

Fisket i Östersjön efter sill är stoppat. Trots det fortgår ett omfattande svartfiske från framför allt polska fiskebåtar. När EU tar gemensamma beslut om tex fiskestopp för att värna Östersjön så betyder det inte mycket om inte alla länder runt Östersjön arbetar tillsammans för att nå målen.


Under hösten 2019 beslöt EU:s ministrar med ansvar för fiskefrågor att stoppa sillfisket i Östersjön under fyra månader med start nu i maj i område (subdivision, sd) 25 och 26. Eftersom det är beslutat av EU gäller beslutet samtliga EU:s medlemsländer.

De svenska fiskarna har visat sitt missnöje men har trots det blivit kvar i hamn. Samma sak gäller inte i fiskarna i Polen. I dag går det lätt att följa vilka fartyg som är ute till havs, och loggen visar att det vissa dagar varit så många som uppemot 30 polska fartyg ute till havs. Även ryska fartyg har varit i sd 26 och fiskat.

Syftet med stoppet för sillfiske är att skapa förutsättningar för torsken, men det hjälper inte mycket med ett stopp om det inte efterföljs av alla. EU har ingen egen kontroll av att reglerna efterföljs, utan det sköts av varje medlemsland. Därför borde en diskussion om regelefterlevnad vara av intresse att föra upp på möten med ministerrådet.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

Avser statsrådet att på nästa rådsmöte ta upp frågan om efterlevnad av fiskestoppet, och avser statsrådet även att vidta andra åtgärder för att förhindra svartfiske i våra gemensamma vatten?

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/atgarder-mot-svartfiske_H7111438

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

En tanke på “Fisket i Östersjön fortsätter trots stopp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: