Ministern vidtar åtgärder efter att ha uppmärksammats om tjuvfisket.

Det är roligt att landsbygdsminister Jennie Nilsson tycker att de skriftliga frågorna jag ställer henne är så relevanta att hon går till handling direkt innan hon svarar mig på frågan. I det här fallet är det uppskattat med ett snabbt agerande.

Förra veckan ställde jag frågan vad ministern avser göra gällande det fortsatta polska fisket efter vad som tycks framför allt vara skarpsill i Östersjön trots att vi har ett gemensamt EU beslut på fiskestopp från 1 maj i den regionen.

Regeringen säger nu att de har fått bekräftat att det är polska fartyg som bryter reglerna i den polska ekonomiska zonen i sydöstra Östersjön vilket direkt strider med det som är överenskommet.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson har nu krävt ett samtal med sin polska ministerkollega och ska även ta upp saken med EU:S fiskekommissionär Virginijus Sinkevičius.

– Jag utgår från att ministern inte tillåter det här. Jag utgår från att alla länder som har skrivit på det här avtalet ser till att det också efterlevs, säger Jennie Nilsson till TT.

– Jag förväntar mig att nödvändiga åtgärder vidtas för att få stopp på tjuvfisket, avslutar hon.

Sammanfattningsvis mycket bra att ministern reagerar på uppgifterna hon fått. Jag delar förväntningen att den polska ministern kommer vidta åtgärder för att stoppa tjuvfisket. Att ha gemensamma EU beslut kring fisket som syftar till att Östersjön ska återhämta sig betyder ingenting om inte alla följer beslutet.

 

 

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: