Veterinärer sluter upp för att Sverige ska stänga minkfarmer

I en debattartikel på DN Debatt skriver 120 veterinärer och akademiker om att det är dags för Sverige att stänga minkfarmarna. Det är en mycket välkommen artikel i en diskussion som aldrig tycks komma till något egentligt slut.


Allt fler länder tar beslut om att stoppa den inhemska pälsdjursuppfödningen. Senast Nederländerna som en flöjd av Corona men innan det också Norge som nu är ett av de 16 länder i Europa som fattat beslut om att fasa ut eller förbjuda pälsdjursuppfödning. Tidiga med att ta samma beslut var bland annat Storbritannien, där det varit förbjudet sedan 2003. Vi har även exempel som Danmark, Tyskland, Nederländerna och Österrike men också utanför Europa med länder som Nya Zeeland och Japan som alla redan tagit beslutet och som har eller håller på att fasa ut pälsdjursuppfödningen.

I Nederländerna är det pandemin som har fört upp frågan på agendan igen. I sin debattartikel beskriver skribenterna en situation där en intensiv djurhållning riskerar såväl djurvälfärd som människors hälsa. Nederländerna var ett av de länder som fick in Covid på sina minkfarmar, som gjorde att minkarna dog i lunginflammation. Man tror även att de i sin tur ska ha smittat människor. En tredjedel av minkfarmarna har bekräftats ha smittan. Därför kommer redan inom 6 månader pälsindustrin i Nederländerna förpassas till historien, en nedmontering som måste ske på rekordtid.

     I Sverige lever omkring en halv miljon minkar i burar utan möjlighet att simma, leka, springa eller leva under naturliga omständigheter. Hur den onaturliga miljön i buren påverkar djuren fullt ut vet vi inte idag. I januari 2019 presenterade Jordbruksverket en rapport, ”Utvärdering av välfärden hos mink inom pälsproduktionen”, i vilken de påvisar stora brister i kunskapen om hur djurvälfärden ser ut inom den svenska pälsdjursindustrin. Jordbruksverket menar i rapporten att omfattande studier skulle behöva göras där minkarna bevakas under en längre tid. Trots detta meddelade regeringen i samband med budgeten för 2020 att de inte avser vidta några åtgärder utifrån Jordbruksverkets rapport.

En tydlig politiks ovilja…

Debattörerna håller här inte med om regeringens slutsats, de menar istället att det finns tillräckligt underlag för att säga att burhållningen inte tar hänsyn till djurens djupt rotade beteenden och behov. Vilket i sin tur gör att uppfödning av mink i bur inte är förenlig med djurskyddslagen.

Och det är när vi kommer till detta resonemang om utredning som jag tycker att debattörerna gör sin absolut viktigaste poäng och därför citerar jag dem nu ordagrant.

”I stället för att se helheten har debatten om minkuppfödning olyckligt nog fastnat i ett krav på att exakt definiera vilken aspekt av att leva i en liten gallerbur som inte tillfredsställer djurens behov. Men mer forskning kommer sannolikt inte avgöra frågan om minkarnas framtid – för det krävs en politisk vilja att ta vår djurskyddslag på allvar.”

Det är ju så sant som det är sagt. Vad som krävs är politisk vilja och det vet vi att det finns det väldigt lite av. I en interpellations debatt som jag gjorde mot Landsbygdsminister Jennie Nilsson på just detta ämne, sa hon följande.

”Vi har haft mink- och pälsdjursuppfödning i Sverige i mer än hundra år, och alla beslut som har fattats i alla fall i modern tid har syftat till att göra det bättre för djuren. Jag tycker att vi har tagit stora sådana steg, kopplat både till den djurskyddslagstiftning och de föreskrifter vi har haft och till en separat utredning som har gjorts på området. Vi har också en tydlig öppenhet med att vi välkomnar mer forskning och är beredda att, om vi får nya fakta på bordet, agera i enlighet därmed.”

Minister, Jennie Nilsson

men en tydlig folkvilja

   Folkviljan i fråga om pälsdjursuppfödning har länge varit entydig, svenska folket vill att pälsdjursindustrin ska avvecklas. Hela 8 av 10 svenskar anser att det inte bör vara tillåtet att föda upp djur i bur för pälsens skull. Det finns en klar majoritet som skulle uppskatta att regeringen visade handlingskraft i den här frågan. I mars 2019 tog landsbygdsministern emot en namninsamling med över 100 000 underskrifter för ett förbud mot pälsdjursfarmning i Sverige. Sedan dess har regeringen i motsats till det meddelat att de inte avser vidta några ytterligare åtgärder.

Inför beslutet i Norge så utreddes effekterna noga, bland annat med avseende på hur landsbygden skulle påverkas av att pälsdjursindustrin avvecklades. En oberoende utredning genomfördes av Institutet för landsbygds- och regionforskning Ruralis i Norge som landade i slutsatsen att en avveckling av pälsdjursindustrin inte skulle påverka den norska landsbygden som helhet. På grund av de låga priserna på päls är inte pälsdjursindustrin en viktig inkomstkälla för jobb och näringsliv på landsbygden. Detta trots att den norska pälsdjursindustrin bedöms vara mer än dubbelt så stor som den svenska.

Arbetet går vidare

Regeringen må vara ljummet intresserad av att driva på för att stänga minkfarmarna. Men debattartiklar som den vi såg nu från veterinärerna visar att det är en levande fråga som regeringen i all oändlighet inte kommer kunna ducka ifrån.

Vänsterpartiet kommer fortsätta driva detta och i veckan som kommer publiceras vår nya Djurskyddsmotion som både innehåller förslag om stängning av minkfarmar samt förbud mot försäljning av nyproducerad päls från bland annat mink, en väg framåt som många andra länder också följt.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: