Förbjud försäljningen av päls från djur i bur

Debatten om pälsfarmning har gått högt den senaste tiden. Vänsterpartiet har alltid varit en stark röst mot den verksamheten och i vår motion Respekt för djuren har vi med krav på utfasning till 2023. Ett annan sida av myntet med uppfödningen är försäljningen. Flera länder, modehus, och stater har infört förbud av försäljning av nyproducerad päls från pälsdjursfarmar. Det borde Sverige också göra.


Förutom förbud mot pälsfarmning finns en rad länder och delstater som förbjudit försäljning av nyproducerad päls från djur som föds upp i bur, såsom mink, räv och kanin. Med förbud mot försäljning av nyproducerade pälsar menas här inte päls eller skinn från får, ren eller liknande som tagits till vara i samband med slakt där pälsen och skinnet inte är det primära eller enda orsaken till att döda djuret. Intresset från världens modehus har också minskat för päls som kommer från djur som fötts upp i bur och allt fler tar aktivt ställning mot att använda päls som en del av deras framtida kollektioner. Detta är en utveckling som Sverige självklart borde följa.

Försäljning av pälsprodukter, enligt definition ovan, förutsätter att djur föds upp i fångenskap under förutsättningar som inte är rimliga. Försäljningen av päls från djur i bur är i Sverige ingen stor marknad varför de ekonomiska konsekvenserna inte heller skulle bli stora. Enligt SCB minskade exportern av läder och päls från 2018 till 2019 med 15 procent. Enligt siffror från Fur Europe, stod pälsexporten för 0,02 promille av svensk exportinkomst 2018. Försäljningen av nyproducerad päls kan tyckas som en icke-fråga sett till omsättningen men med en global handel är det viktigt att alla länder inför samma restriktioner för att inte skapa en fristad för pälshandeln. Sverige bör inte fortsätta att tillåta den här handeln när andra länder har avslutat sin.

Därför vill Vänsterpartiet att regeringen återkommer med förslag på regelverk som förbjuder försäljning av nyproducerad päls från djur i bur.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: