Dags för ID-märkning av katter

Det är hemlösa katters vecka. I Sverige finns omkring 1,4 miljoner katter och omkring 100 000 av dem uppskattas vara hemlösa. Ett enkelt sätt att börja komma åt problemet är obligatorisk ID-märkning. Frågan har utretts av regeringen och förslag finns på bordet. Nu behöver regeringen bara ta klivet.


I juni 2018 beslutade regeringen att tillsätta en utredning om märkning och registrering av katter, och i september 2019 presenterades i promemorian Ds 2019:21 vad som behövde göras för att få till en obligatorisk märkning och registrering av katter i Sverige. Sedan dess har inget skett.

I Sverige finns det omkring 1,4 miljoner katter, och omkring 100 000 av dem
uppskattas vara hemlösa. Katter som lever i hemlöshet utsätts för lidande och kostar även samhället resurser i form av insatser från polis och länsstyrelse.
Regeringens utredning kom, i likhet med vad djurrättsorganisationerna och
Vänsterpartiet redan tidigare krävt, fram till att det borde bli krav på obligatorisk märkning och registrering av katter. Utredarna skriver att det skulle öka kattägarnas ansvarstagande och på så sätt höja katternas status vilket på sikt också kan leda ett minskat antal hemlösa katter.

I en skriftlig fråga (2019/20:1416) till landsbygdsministern ställde Vänsterpartiet frågan om när vi kunde se åtgärder i linje med utredningens förslag. Landsbygdsministern svarade att det inte gick att säga när arbetet med att införa åtgärderna skulle vara klara, det gavs heller inga klara besked om vilket arbete som utfördes för att säkerställa att förslaget skulle kunna verkställas. Av den anledning anser Vänsterpartiet att det finns starka skäl att åter föreslå denna viktiga åtgärd. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag om att införa de åtgärder som presenterades i promemorian 2019:21 och som fastställer att katter ska IDmärkas
samt att märkningen ska vara obligatorisk.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: