Baylan lägger ansvar på VG regionen att lösa krisen vid gränsen.

Den stängda gränsen mot Norge har stora effekter. Handeln och turismen på den svenska sidan har fått sig en rejäl törn. I Strömstad står 1500 personer inför arbetslöshet och i Värmland ser vi en liknande situation. Hela regionen behöver stöd för att ställa om. Så vad är regeringens plan? Jag ställde frågan till Näringsminister Ibrahim Baylan.


Kommentar: Svaret från Näringsminister Ibrahim Baylan ger inte hopp om några ytterligare åtgärder för regionen. Istället hänvisar ministern till de redan tilldelade meden för regional utveckling, pengar man skulle fått ändå. Några idéer om särskilda insatser finns inte med i ministerns svar.

Ett nära samtal med kommunen och regionen är bra. Men ska vi undvika att stå med tusentals arbetslösa i en region under en pandemi så behöver vi vara kreativa och samarbeta. En stor arbetslöshet som denna kommer få stora effekter för hela regionen under lång tid.

Ministern meddelar att regeringen är i kontakt med Strömstads kommun och Västra Götalandsregionen för en dialog om hur staten kan stödja arbetet för att hantera konsekvenserna av den minskade gränshandeln. Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket deltar i arbetet utifrån sina respektive uppdrag. Arbetet samordnas av Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det är viktigt att lyfta fram regionens roll i detta sammanhang eftersom de leder och utvecklar det regionala tillväxtarbetet. Regeringen fördelar varje år ca 1 500 miljoner kronor för regionala tillväxtåtgärder, som ska finansiera insatser utifrån respektive regions utmaningar och prioriteringar. För 2020 har Västra Götalandsregionen tilldelats 66 miljoner kronor för regionala tillväxtåtgärder. Det är medel som, tillsammans med medel från bland annat Europeisk regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfonden, kan användas för att stöjda företagens utveckling och individers omställning i gränsregionen mot Norge.

I nuläget finns det brancher som börjar återhämta sig medan andra brancher fortfarande har det mycket besvärligt. Det senare gäller handeln vid gränsen mot Norge.

Regeringen är väl medveten om svårigheterna som de norska inreserestriktionerna orsakar för svensak företag och följer frågan nära. Restriktionerna riskerar att få negativ inverkan på tilliten och gemenskapen i de svenska och norska gränsregionerna. Min kollega utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg har en nära dialog med sina norska motpartier om vad som kan göras för att förbättra situationen längs den svensk-norska gränsen.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: