Det är dags för Sverige att stänga minkfarmarna

Onsdagen den 4:e november kom beskedet att förbjuda verksamhet med minkuppfödning i Danmark. Anledningen var att den Covid-19 smitta som fanns bland djurens hade muterats och överförts till människor. Till idag finns minst 214 kända fall av överföring av muterad smitta till människa dokumenterat.


Danmark stängde ganska omgående, men hade även de haft möjlighet så som Sverige har nu att vara proaktiva, sin minkfarmar till vidare. Anledningen är det muterade viruset som har ökad motståndskraft mot antikroppar vilket innebär att viruset kan vara allvarligare än tidigare och kan bidra till att kommande vaccin verkar sämre. Händelsen är mycket tragiskt och innebär att djuren avlivas.

Vänsterpartiet har sedan många år drivit krav på att även Sverige ska fasa ut pälsdjursuppfödning då vi anser att det tillhör det förgångna och att det inte är förenligt med ett gott djurskydd. I det här läget med den utbredda smittan i Danmark, och flera fall i Sverige menar vi att landsbygdsminister Jennie Nilsson bör följa Danmarks exempel och stänga de kvarvarande minkfarmarna. När smittan nu finns på 10 av 37 gårdar är det högtid att agera innan vi hamnar i samma situation med ett muterat virus och möjligheten att stå med ett vaccin som inte fungerar.

Gårdarna som nu är inne i vad som kallas avpälsningssäsong, avlivar nu en stor del av sin besättning. Bara 90 000 minkar kommer vara kvar efter det som avel. Att i det här läget, med den lägsta nivån av minkar, passa på att stänga ner gårdarna innan de fylls på med nya minkar är mer än rimligt.

Vänsterpartiet har tidigare föreslagit en kontrollerad nedstängning och att regeringen skulle ha utrett hur den skulle gå till. Vilken ersättning som skulle kunna utgå till företagarna och så vidare. Inget av detta har gjorts. Nu står vi istället inför behovet av att göra en snabb nedstängning, där regeringen ändå har ansvaret att ersätta minkföretagen.

Ministern har inte velat se problemet

Redan innan första fallet var i Sverige menade ministern att några särskilda restriktioner inte behövdes i Sverige eftersom vi här hade bra kontroll. Samma sa hon efter att första smittan kom in och återigen efter det att smittan muterade i Danmark. Jag tror nog att Danmark tänkte likadant innan de hamnade i situationen som nu gör att de avlivar 15 miljoner minkar.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: