”Stor nog” kämpar för de mindre gårdarnas värde.

”Stor Nog” har skickat ett upprop till Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson och till riksdagens Miljö- och jordbruksutskott. De skriver bland annat att Sverige behöver fler inte färre bönder och visst kan vi inte annat än att hålla med.


I sitt brev skriver uppropet Stor nog:

Vi i uppropet Stor nog skriver till dig därför att vi är allvarligt oroade över utvecklingen inom lantbruket och livsmedelsproduktionen. Under lång tid har Sverige, oavsett politisk färg på regeringen, fört en politik som leder till allt färre och större – gårdar, livsmedelsföretag och butikskedjor. Det är en utveckling som är förödande för både biologisk och gastronomisk mångfald, men också för sysselsättningen, det sociala livet på landsbygden och i städerna och för sårbarheten.

Vi skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet den 22 maj och har därefter samlat cirka 1000 personer som alla är engagerade i matfrågan. Det rör sig om forskare, konsumenter, bönder, ornitologer, naturvårdare, riksdagsledamöter, kockar, journalister med flera. Vi är en brokig skara människor men vi har en sak gemensamt – vi vill se en förändring av den förda politiken. Därför skickar vi uppropet samt namnlistan till dig som landsbygdsminister och till ledamöterna i miljö- och jordbruksutskottet.

Vi vill se en politik som främjar många lantbruk, livsmedelsföretag och livsmedelsbutiker över hela landet. På det viset kan vi utveckla den biologiska och gastronomiska mångfalden, minska den negativa miljöpåverkan, skapa ett robust livsmedelssystem som klarar kriser och stärka det sociala livet i både staden och på landsbygden.

Vi är medvetna om att detta är en förändring som tar tid eftersom den griper in och påverkar hela vårt samhälle, men vi tror ändå att det är nödvändigt att börja förändringen. Och redan i dag går det att göra mycket, om viljan finns!Här är några av våra förslag:

  • Främja etableringen av mindre gårdar och livsmedelsproducenter
  • Sätt ett mål för självförsörjningsgrad för olika baslivsmedel, inte bara nationellt utan också regionalt.
  • Öka ersättningen för att restaurera och upprätthålla igenväxta betesmarker, eftersom betande djur och gräsmarker är en nyckelfaktor för den biologiska mångfalden
  • Ge livsmedelsverket i uppdrag att främja småskaliga livsmedelsföretag och anpassa regelverk och avgifter efter dessa. Låt också Livsmedelsverket få ett uppdrag att främja svensk matkultur.
  • Stimulera etablering av små och mellanstora mejerier, slakterier, kvarnar och andra livsmedelsföretag i Sverige. Idag saknas det alternativ på många platser i landet.

Välkommet initiativ

Det här uppropet kräver ett ordentlig svar, men en snabb kommentar är ändå att detta är väldigt välkommet. Vänsterpartiet vill värna det småskaliga och lokala jordbruket framför den industriella utveckling som jordbruket tagit de senaste decennierna. Vi tror att det är en utveckling som inte har gynnat varken jordbruket, miljön eller oss som en del av samhället.

Vi menar att jordbrukspolitiken måste kunnat bli en nationell fråga där vad vi gör t.ex. inte hämmas av EU:s konkurrensregler. EU stödet går idag också främst till de verkligt stora gårdarna och är helt missriktat för en ambition att ta vara på de mindre gårdarnas nytta.

Att få till en struktur i Sverige för att lyckas med det som uppropet ser som grunden, ett jordbruk med större bredd och fler inte färre gårdar, måste vara fullt möjligt. Samtalet fortsätter.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: