Dags att förbjuda export av levande djur?

Det förekommer återkommande rapporter om djur som far illa under transporter på grund av värme, trängsel och den långa tid de står fastkedjade. I samband med djurtransporter uppskattas att omkring 200 000 djur självdör varje år i Sverige. Det är uppenbart att djurtransporter är en stor stress för djuren.

I Storbritannien har nu en plan för att förbjuda exporter av levande djur för slakt tagits fram och ska presenteras av landets miljöminister i ett syfte att flytta fram Storbritanniens position som världens ledande land för djurvälfärd. Tidigare har även Nederländerna föreslagit att EU ska börja begränsa exporten av levande djur.

2017 lämnades en namninsamling in med över 1 miljon underskrifter mot Europas långa och plågsamma djurtransporter till EU-kommissionär Vytenis Andriukaitis. Av den dryga miljonen namnunderskrifter kom 140 000 från Sverige.

Från Sverige transporteras också årligen tusentals djur för att födas upp eller slaktas i andra länder som Frankrike, Polen och Ryssland. I Sverige har vi en maxgräns om åtta timmar för djurtransporter, även det för långt. Så fort nationsgränsen passerats så gäller däremot andra regler och djuren kan transporteras betydligt längre.

Att förbjuda export av levande djur skulle vara ett historiskt beslut och om det brittiska förslaget blir verklighet kan det träda i kraft redan nästa år.

För Sverige är frågan om djurtransporter inte ny och diskussionen om att begränsa tiden för transporterna har diskuterats under lång tid, lika så Sveriges ansvar för att driva frågan i EU-sammanhang. Frågan om ett explicit exportförbud öppnar upp nya möjligheter som skulle vara till stor fördel för djuren och något som ligger helt i linje med Vänsterpartiets djurskyddspolitik.

Frågan om Sverige, likt Storbritannien, kommer vidta åtgärder för att stoppa exporten av levande djur för slakt från Sverige har gått till landsbygdsminister Jennie Nilsson. Vi får se vad hon svarar.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: