Blir 2021 verkligen bättre?

Så här i början på ett nytt år som många har sett framemot vill jag egentligen inte vara den som är den och förstör stämningen. Efter ett år med pandemi, begränsningar i rörelse, vilka vi får träffa och rädsla för att förlorar våra nära på det personliga planet är det lätt att förstå att man vill önska 2020 till historiens glömska.

Problemet med 2020 är att det inte uppstod från ingenstans. 2020 blev just så här skitigt för att vi lever i ett trasigt samhällssystem. Pandemin kommer från djurmarkanderna i Kina och orsaken till dess spridning knyts till vår djurhållning och förstörelsen av naturen är med och skapar grogrund för spridning. Vårt resande, eller rättare sagt en liten del av oss som reser, hjälper viruset att ta sig runt jorden i snabb takt. Därför såg vi en stor ökning i andel smittade efter sportlovet förra året.

Allt hänger samman, förstörelsen av naturen, djurhållningen den ekonomiska ojämlikheten och klimatkrisen – är alla strukturer som inte försvann i och med att klockan slog midnatt och året blev 2021. Strukturerna bär vi med oss in i det nya året och mer än troligt kommer det bädda för nya pandemier och stora kriser kopplat till konsekvenserna av klimatkrisen om inget ytterligare görs.

2020 var inte bara pandemins år, det var också det varmaste året i historien, de senaste 6 åren hör samtliga till de varmaste. En varningssignal som god som någon. Det var året då vi fick stora skogsbränder runt om i världen. I Arktiska Teriberka la sig inte snön ens i december, isarna fortsatte smälta och temperaturökningen i Arktis gick upp mot 8 grader under december. I USA uppmanas regeringen att förbereda sig på miljontals klimatflyktingar och Oxfam presenterar en rapport som visar att de rika ökar sina utsläpp medan de fattiga minskar sina, inte troligt på grund av livsval allena utan för att pengar idag i allt för många fall leder till en ohållbar livsstil. Inget av detta står inför ett slut.

Därför är det svårt att se 2021 som året som ska rädda oss från 2020. Vem önskade inte att det vore så enkelt, men vi vet alla att det inte är så. Klimatkrisen och den ekonomiska ojämlikheten kvarstår och är två viktiga grundstenar att skapa lösningar för om vi ska kunna komma vidare. Skapar vi inte förutsättningar för att klara klimatet och minska den ekonomiska ojämlikheten så kommer 2020 snart att återupprepa sig.

Två dagar in på det nya året så kan vi trots nyheterna om den nu pågående vaccineringen inte blåsa faran över. Hur 2021 kommer att utvecklas vet vi inte. Klart hoppas vi och arbetar vi alla för att det ska bli ett år då vi kom ut ur pandemin, ett år då vi får krama våra nära och kära igen, träffas och umgås via annat än dataskärmen. Men vill vi att detta aldrig ska upprepa sig behöver vi göra mer än att vaccinera oss.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: