Miljömålsberedningen går i hamn

Idag lämnar miljömålsberedningen som är en parlamentarisk beredning med representanter för alla riksdagspartier ifrån sig sitt betänkande med flera förslag för ett hållbart hav.

Det har varit ett omfattande arbete men också svårt. Havsfrågorna och de probnlem som finns i och för havet är många och fragmenterade. På problemen för havet finns inte en lösning för det finns inte ett problem.

Från Vänsterpartiet sida menar vi att beredningen i sina förslag skulle ha gått längre och vågat mer. Samtidigt ser vi att beredningen i sin helhet tar utvecklingen av havsmiljö- och fiskepolitiken flera stora och viktiga steg framåt. Att det här nu omsätts i praktisk genomförbar politik är avgörande och det finns inget att väna på.

Ett av berednigens förslag är att införa en ny havsmiljölag. Där ska framgå att Sveriges havsmiljöarbete ska syfta till att uppnå miljömålet ”Hav i balans” samt ”Levande kust och skärgård”. Lagen ska också utgå ifrån ekosystemansatsen och säger att regeringen ska lämna en havspolitisk proposition återkommande till riksdagen.

Det ska införas en tvärvetenskaplig funktion, vad som under arbetetsgång kallades ett havspolitisktråd, som har till uppgift att analysera och göra bedömningar för havspolitiken.

Det blir två nya etappmål

  • Ett om hur stor andel fosfor som ska återföras från stallgödsel, avlopp och matavfall till 2030
  • Ett om om hur ett nätverk av skyddade områden som omfattar minst 30 procent av Sveriges havsområden ska få formellt skydd till 2030.

Däremot blir det inget förslag om skatt på konstgödsel något som den samlade expertisen bakom beredningen ändå framhöll som verkningsfullt men som politiken inte ville ställa sig bakom.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: