Trycket för att förbjuda vilda djur på cirkus ökar

70 organisationer i Europa går samman i en namninsamling och kräver ett förbud mot vila djur på cirkus. Det skriver bland annat Syre. De skriver också att 6 av 10 europeer vill förbjuda cirkusar från att använda vilda djur i sina föreställningar.

Vänsterpartiet har länge drivit frågan om en positiv lista över vilka djur som får finnas på cirkus. Djurskyddslagsutredningen visade också att vilda djur är olämpliga att hållas och visas på cirkus men något helt förbud finns inte än.

Syftet för oss med en positiv lista på vilka arter som är tillåtna och det som namninsamlingen efterfrågar med förbud är i slutänden den samma.

Idag fungerar våra bestämmelser på området genom att en förbudslista finns över vilka arter som inte får hållas och visas på cirkus. Genom att inrätta en positiv lista över vilka djur som får hållas på cirkus ges en rad fördelar jämfört med att införa ett förbud mot vilda djur. För det första är gränsdragningen mellan vilda och domesticerade djur inte alldeles enkel att göra. Det krävs vetenskap och beprövad erfarenhet för att göra dessa gräns­dragningar. För det andra ges lagstiftaren eller den som har bemyndigande större möjlighet att med en sådan lista säkerställa att djurvälfärden ligger steget före när nya arter tillkommer som kan vara aktuella att förevisas på cirkus. Med en positiv lista försvinner även behovet för kontrollmyndigheten att bedöma lämpligheten i att hålla alla de olika djurslag som saknas på förbudslistan.

23 länder inom EU har, eller är på väg att införa, förbud mot vilda djur på cirkus med en positiv lista med domesti­cerade arter. Belgien införde 2014 ett förbud mot vilda djur på cirkus, och domesti­cerade arter som finns på en positiv lista är tillåtna. Nederländerna införde en positiv lista för djur på cirkus 2015. Finland och Luxemburg samt Estland är andra länder som under år 2018 valde att införa samma förbud genom att inrätta en positiv lista. Om vi inom ramen för det europeiska djurskyddslagstiftningen hade fått en positiv lista för vilka djur som är tillåtna på cirkus och i praktiken ett förbud mot vilda djur så hade det varit otroligt kraftfullt.

Förslaget har lagts fram i riksdagen

Vänsterpartiet la fram förslaget med en positiv lista för tillåtna djur på cirkus till riksdagen under hösen 2020. När motionen och förslaget behandlades i februari ställde sig inget annat parti bakom förslaget. Debatt i ämnet blir det 10 mars 2021 – följ från riksdagens hemsida.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: