Fasa ut minknäringen och stärk arbetet mot hundsmuggling

Idag var det djurskyddsdebatt i riksdagen. Det är en lätt debatt på ett sätt för det finns så mycket att prata om men av samma anledning svår för det finns så mycket man inte hinner prata om. I höstas la vi också en omfattande djurskyddsmotion och i dagens debatt berörda jag några av aspekterna i den. Om du vill kolla gärna in hela debatten på riksdagens hemsidan.

En av sakerna som jag tog upp var situationen för minkarna.

I höstas spred sig Covid bland de danska minkfarmarna. Det resulterade tillslut i ett beslut om att avliva alla minkar och också i en historisk nedstängning. I Sverige, som har en betydligt mindre besättning än vad Danmark hade, såg man också smittan sprida sig mellan minkfarmarna. Först var det osäkert om det skulle bli ett stopp även i Sverige, men tillslut landade man i mittenvägen. Behåll den besättning som finns men ingen ny avel för 2021. En vinst till viss del.

Nackdelen med förfarandet är att Sverige nu kommer betala ersättning för att upprätthålla en verksamhet som få egentligen vill se fortsätter. Istället skulle vi kunna betala ut ersättning för att en gång för alla avsluta minkuppfödningen och minkarnas liv i bur. Regeringens linje är istället att svälta ut minkuppfödarna. De sätter sin tro till att marknaden löser det hela, något man hade förväntat sig om vi hade haft en borgerlig regering men nu… nog förväntade jag mig mer än att hänvisa till marknaden.

Danmark är på väg att helt fasa ut sin minknäring, då var det ändå den största i Europa. Men det är ju inte bara Danmark. Allt fler länder tar beslut om att stoppa den inhemska pälsdjursuppfödningen. Innan var det även Norge och ytterligare 15 länder runt om i Europa, även Polen är på väg mot ett beslut om utfasning. Ska Sverige verkligen vara det sista landet i Europa att stå kvar med den här typen av djurhållning?

Mitt debattinlägg i korthet

Jag pratade även om att det är dags att fasa ut de där sista procenten från äggproduktionen som kommer från burhöns. Med tanke på hur lång man kommit och hur många som ändå har övergått till frigående system borde utfasningen kunna ske inom de närmsta åren.

Utevistelse för kor har kommit upp på dagordningen sedan LRF tagit beslut om att arbeta mot det. Vi menar tvärtom att utevistelsen är viktig och aldrig kan ersättas

Vi behöver kortare och färre djurtransporter inom Sverige och inom EU.

Djurtransporterna leder fram till slakteriet – koldioxidbedövning fungerar dålig och orsakar lidande. Det behöver fasas ut och tas fram ny alternativ. De gäller även vid slakt av fisk.

Hundsmugglingen ökar och myndigheterna behöver fler verktyg till sitt förfogande.

Hundaveln orsakar lidande när det sker utifrån mänsklig fåfänga och idéer om normer för utseende snarare än efter förmåga. Djurskyddslagen behöver kompletteras med föreskrifter om att hundavel på framavlade defekter inte får fortgå.

70 organisationer och över 900 000 människor har skrivit på en lista för att vilda djur inte ska få hållas på cirkus i Europa. Vi behöver en positiv lista över de djur som får finnas på cirkus.

Sverige ska arbeta för en FN deklaration frön djurvälfärd.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: