Ny ö utanför Köpenhamn en risk för Öresund.

Samrådet kring bygget av den konstgjorda ön Lynetteholmen utanför Köpenhamn fortgår. Planen är att bygga den 280 hektar stora ön av utfyllnadsmassor för att klimatsäkra Köpenhamn. Röster har höjts att det är just behovet att bli av med utfyllnadsmassorna som är det primära skälet till ön, inte behovet av bostäder eller önskan om att mildra klimateffekter som lyfts fram som främsta argument.

När svenska myndigheter i samrådsprocessen yttrat sig har det varit med stor skepsis. Länsstyrelsen i Skåne belyste i sitt yttrande en rad problem och brister med den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts. Bland annat såg de brister i uträkningarna kring hur stor spridningen från sedimenten skulle bli och hur stor påverkan det skulle komma att få på de omkringliggande områdena, där ibland flera Natura-2000 områden. Med nuvarande utformning ser de också en risk för minskade vattenflöden genom Öresund och med det minskad tillförsel av saltvatten och syrerikt vatten till ett på många platser redan syrefattigt Östersjön.

Länsstyrelsen bedömer också att de ålgräsängar som finns i området kommer försvinna. Ålgräsängar har konstaterats vara en av de högst prioriterade bevarandeåtgärderna för grunda bottnar och längs Västkusten utförs därför projekt med att plantera tillbaka ålgräs, något som inte alltid är enkelt.

När Naturvårdsverket den 5 maj skickade in sitt svar på fortsatt samråd konstaterade de att samrådet inte kunde anses slutfört. Bland annat pekade Naturvårdsverket på att valet av dumpningsplatser inte uppfyller kriterier för vad som kan anses lämpligt. De konstaterade också att vattengenomströmningen inte tillräckligt belyst i MKB, och att så länge inte det kunde göras så måste man utgå ifrån försiktighetsprincipen.

Samtidigt som Danmark planerar för en helt ny ö i Öresund har regeringen gett Länsstyrelsen i Skåne i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett marint områdesskydd i Öresund. Där vill regeringen också veta hur effekterna kommer bli om man gör liknande åtgärder på bägge sidor sundet. Just nu ser det inte ut att vara i korten. Istället planerar Danmark för att bygga en ö som tydligt kommer påverka balansen i Öresund. När klimatministern tidigare fick frågan blev svaret att frågan skulle fortsätta följas.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

Avser regeringen att vidta åtgärder för att skydda den sårbara marina miljön i Öresund och börja förhandla med Danmark om ett stopp för byggnationen av Lynetteholmen? 

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

3 reaktioner till “Ny ö utanför Köpenhamn en risk för Öresund.

 1. 2021-05-23
  Vedr. Lynetteholmen .(Nej Tak),
  Hilsen fra Birkerød 20 km nord for København, Danmark.
  Tacka så muecket foer dit initiativ og spørgsmål til svenske regering.
  Der er ingen planlægning for København.
  Der er intet demokrati men skindemoktrati. Høringer er kun til for at give politikerne ideer til hvordan de skal manipulerere for at få deres projekter og rævekager igennem.
  Man startede opfyldning i havnen fordi man ellers ikke viste hvor man skulle gøre af jorden ( iflg. pt.borgmester Weiss udtale på borgermøde i video)
  Man igangsætter molok byggeprojekter i Københavns kommune for at kunne betale regningerne for forudgående infrastrukturelle molok projekter som metrobyggerier, letbaner og motorvejsudfletninger osv.
  Man forstår ikke de planlægningsmæssige ændringer klimaændringerne kræver nu, men fortsætter med at investere i molok projekter med indhold af gl. og eks. teknologier der om ganske få år og idag allerede er forældede, for at bekæmpe de
  selvskabte menneske, miljø og klimaskader, pandemier og katastrofer.
  København er ikke den ”grønne” by man vil have hele verden til at tro.
  Mvh. Fra en arkitekt med grundigt kendskab til København og Øresund siden 1950.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: