Kommer regeringen agera mot bristerna på Sveriges kycklingslakterier?

Aftonbladet har i sitt granskande program 200 sekunder rapporterat om stora brister i djurvälfärden och smittorisker hos Kronfågel. Kycklingar har under lång tid skållats levande och vid Livsmedelsverkets kontroll i år hos Kronfågel var en stor del av de kontrollerade kycklingarna kontaminerade med mag- och tarminnehåll.

Den här gången är det Kronfågels anläggning utanför Katrineholm som har fått många anmärkningar från Livsmedelsverket. På det här slakteriet slaktas nästa en miljon kycklingar i veckan, nästan hälften av alla djur som slaktas i Sverige kommer alltså från det här slakteriet, enligt Djurens Rätt.

Det här gör det helt klart omöjligt att se till varje individ och det blir omöjligt att i någon verklig mening följa djurskyddslagen. Vänsterpartiet anser att dessa oacceptabla förhållanden är en konsekvens av nuvarande storskaliga djurindustri och bristande reglering.

När så många kycklingar slaktas så vet man på förhand att flera kommer att skållas levande, den felmarginalen finns. Även om den enskild kyckling inte skållas levande med intentionen att göra just det, så är strukturen kring slakten konstruerad så och storskaligheten i den sådan att det idag är omöjligt att undvika. Därför är det på ett högre plan samtidigt medvetet.

Att kycklingar riskerar att skållas vid medvetande tydliggör brist på metoder vid avlivning som minskar lidandet och smärtan för djuren. Enligt Djurens Rätt har den genomsnittliga anläggningen i Sverige över 100 000 kycklingar per uppfödningsomgång, vilket är mer än i de flesta EU-länder. Storskalig djurindustri medför även latent hot för smittspridningar.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Jenny Nilsson:

Avser statsrådet vidta åtgärder för att stärka djurvälfärden inom kycklingindustrin och stärka förutsättningarna för mindre intensiv och småskalig livsmedelsproduktion?

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

2 reaktioner till “Kommer regeringen agera mot bristerna på Sveriges kycklingslakterier?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: