Nyhetsbrev – veckans vänstersväng

Veckorna rasar förbi och vi har gått från konstant regn i ett par dygn till strålande sol och +20 grader. Det kommer växa så det knakar!

I det här nyhetssvepet kommer jag presentera några av de sakerna jag arbetat med under veckan. Det kommer inte vara heltäckande och det kommer ske utan inbördes ordning.

Kycklingar skållades levande.

Missförhållanden Kronfågels slakteri uppmärksammades i Aftonbladet. De berättade att 1/3 av alla kycklingar från slakteriet på olika sätt var förorenade. De visade sig också att många kycklingar skållades levande, dvs bedövningen hade inte verkat.

Under veckan lämnade jag en skriftlig fråga till landsbygdsminister Jenny Nilsson och frågade regeringen kommer agera mot bristerna på Sveriges kycklingslakterier.

Flera kommuner har också valt att stoppa inköpen från Kronfågel efteravlöjandet. Ett tips är att se till att det händer även i din kommun! Läs mer hos Djurens Rätt.

#Räddaströmmingen!

Läget i Östersjön är akut, det är inget nytt. Trenden för Östersjön har varit på nedgående i många, många år. Under hashtaggen #räddastrommingen uppmärksammar nu Sportfiskarna situationen för strömmingen som ser ut att gå samma öde tillmötes som torsken. Dvs, fiskas ut och förläggas med fiskestopp.
Läs mer i mitt inlägg: Rädda strömmingen eller på Sportfiskarnas kampanjsidan www.raddastrommingen.se

Har också skrivit en skriftlig fråga till landsbygdsministern, som hittills har varit mycket ovillig att flytta ut trålgränsen, något som många forskare menar skulle få stora positiva effekter för strömmingen. Den publiceras i nästa vecka.

Sveaskog misstänkts för brott

Sveaskog misstänks för att ha förstört kulturminnen från 1600-talet och känslig natur med hotade arter. Två fall som nu gör att åklagare har valt att inleda en förundersökning mot bolaget. Det rapporterade DN i sin skogsgranskning.

– Det känns som det går fortare i skogen i dag – som att man inte tar den tid som behövs för att analysera det man ska göra. Slarv som leder till fler misstag. Det är en känsla jag får. Det är väl större maskiner som kostar mer, det ska gå fort när de är ute och jobbar. säger miljöåklagaren till DN.

Det är ytterst allvarligt att sådant här händer och även om det är ovanligt att fall där skog med hotade arter leder till åtal så är bilden hos många att det inte är ovanligt att höga naturvärden hamnar under skogsbolagens maskiner.

Gemensamma jordbrukspolitiken

Förhandlingarna om CAP fortgår och i veckan har det varit ministerrådsmöte i EU. I veckan förväntades EU:s medlemsländer och EU-parlamentets förhandlare ha gjort upp om EU:s nya jordbrukspolitik för de kommande sju åren. Men det enda rätta vore att skicka tillbaka förslaget till kommissionen för att ta bort alla de klimat- och miljöskadliga subventionerna.

I riksdagen förhandlar vi om regeringens ståndpunkt inför förhandlingarna, de fokuserar varje gång på lite olika områden och här handlar det mycket om att minimera skada och försöka putta regeringen åt rätt håll. Senaste avvek vi från regeringens ståndpunkt med följande inlägg:
Vänsterpartiet välkomnar att regeringen fortsatt arbetar för att utgifter för CAP ska minska. Vi anser att Sverige måste driva miljödimensionen av jordbrukspolitiken tydligare och delar inte uppfattningen att marknadsorienteringen ska vara den vägledande principen, vi menar att den vägledande principen för GJP i en tid av klimatkris måste vara stärkta miljö- och klimatambitioner. När det kommer till den gröna arkitekturen vill vi se att regeringen arbetar i linje med Europaparlamentets förslag och föreslår 30% öronmärkning till miljösystemet i pelare 1. Vi vill också se att regeringen arbetar för att takbeloppen blir obligatoriska. En stor del av stöden ska inte gå till några få.

Ny ö planerad utanför Köpenhamn

Samrådet kring bygget av den konstgjorda ön Lynetteholm utanför Köpenhamn fortgår. Planen är att bygga den 280 hektar stora ön av utfyllnadsmassor för att klimatsäkra Köpenhamn. Riskerna med bygget är stora för miljön i Öresund likväl som det riskerar att få stora negativa konsekvenser för Östersjön i stort. Naturvårdsverket ansåg inte att samrådet mellan Danmark och Sverige kunde avslutas pga brister i danskarnas miljökonsekvensbeskrivning.

Svenska regeringen har inte uttalat sig i frågan utan hänvisat till Naturvårdsverket. Frågan är väl om en fråga som är så pass viktig inte borde generera större engagemang hos klimatministern. Så jag ställde en skriftlig fråga till honom.

Gillar du det du läst?

Lämna gärna en kommentar under inlägget

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: