Passivitet från Sverige och dansk ovilja att lösa miljöproblemen kan ge oss en ny ö i Öresund.

Beslut om en ny ö, Lynetteholm, utanför Köpenhamn förväntas komma från Danmark den här veckan. Samtidigt pågår fortfarande samråd med Sverige, där berörda myndigheter inte är nöjda med den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts och befarar betydligt större påverkan på Öresund är MKB anger.

Med anledning av det frågade jag Miljö- och klimatminsiter Per Bolund avser att vidta åtgärder för att skydda den sårbara marina miljön i Öresund och börja förhandla med Danmark om ett stopp för byggnationen av Lynetteholm? Nu har svaret på frågan kommit.

Enligt Per Bolund har regeringen haft olika typer av möten där frågan om Lynetteholm tagits upp och ministern uppfattar det som att även Danmark är intresserade av att skydda Öresunds marina ekosystem. Bolund pekar också på att samrådet fortfarande pågår och att Sverige nyligen fått Danmarks svar på de synpunkter som överlämnades 5 maj 2021. I samband med det ska ministern också ha skrivit ett brev till sin danska kollega. Där pekade ministern på vikten av att de svenska synpunkterna beaktas, särskilt med avseende på hantering av muddermassor och påverkan på strömmingsförhållanden samt att Folketinget inte går till beslut innan miljöeffekterna har utretts och samrådet kan anses avslutat.

Danmark bjöd inte klimatminister Per Bolund och infrastrukturminister Tomas Eneroth till ett möte den 1 juni (samma vecka som beslut kommer fattas), ett möte som blev inställt från dansksida. Nu säger sig minister Bolund invänta en ny mötestid.

Slutsats: Det är bra att ministern säger sig vara tydlig med att beslut inte kan tas utan att samrådet kan anses avslutat. Frågan är om danska regeringen tänker hörsamma det och avvakta beslut. Idag är onsdag och än har inte beslut kommit även om rapporteringen från danska myndigheter visar att flera partier i Folketinget är beredda att gå vidare med förslaget. Det är också tydligt att svenska regeringen inte tänker säga blankt nej till projektet. Frågan är hur stora miljökonsekvenser de är beredda att släppa igenom.

Att skicka ett brev där ministern är tydlig med Sveriges ståndpunkt är gott och väl så, det är också bra att ministern backa upp myndigheterna i deras bedömning. Men att nu, när beslut är nära, sitta och vänta på kontakt och tid för ett nytt möte är otroligt passivt. Regeringen behöver agera och ta de nödvändiga kontakterna nu innan det är försent.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

2 reaktioner till “Passivitet från Sverige och dansk ovilja att lösa miljöproblemen kan ge oss en ny ö i Öresund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: