Inga åtgärder från regeringen för att stärka djurskyddet på slakterierna.

Nyligen skrev jag till landsbygdsminister Jennie Nilsson och frågade henne vad regeringen tänker göra för att stärka djurvälfärden inom kycklingindustrin och stärka förutsättningarna för mindre intensiva och småskalig livsmedelsproduktion.

Ministerns svar pekar på att det är slakteriernas ansvar att djuren behandlas väl från det att de kommer till slakteriet tills att de avlivas. Regeringen kan inte göra något således för att påverka men hon pekar på vikten att ha effektiva och ändamålsenliga sanktioner. En särskild utredare har haft i uppdrag att se över straffskalorna vid den här typen av brott och lämnat sitt underlag till regeringen. Vad som kommer ut av det vet vi inte än.

När det kommer till frågan om att nå bortom industrihanteringen av djur och nå fram till mindre intensiva och småskaliga enheter så hänvisar hon till livsmedelsstrategin. (Ibland tror jag vi tillsatte livsmedelsstrategin för att ha att hänvisa till utan att behöva agera) Det är viktigt med svensk konkurrenskraft menar hon och i det stöttar regeringen stora så väl som små.

Kosta vad det kosta vill man man tycka.

Så ministerns svar på frågan om hur regeringen kommer agera för att stärka djurvälfärden är klassiskt borgerligt – Höj straffen.

Ja, men då så.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

En tanke på “Inga åtgärder från regeringen för att stärka djurskyddet på slakterierna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: