Nyhetsbrev – veckans vänstersväng

Det här med att göra något regelbundet varje vecka föll redan på andra försöket. Så två veckor sedan mitt första nyhetsbrev och eftersom ni gav så fin respons på det blir det ytterligare ett. På ett par veckor hinner det hända mycket här är några höjdpunkter från veckan som gått.

Ny strategi för biologisk mångfald.

EU-parlamentet röstade igenom resolutionen EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030. Det blev en bra resolution även om högern försvagat en del skrivningar på vägen blev det bättre än många hade befarat. Bland de viktigaste är att vi fått stöd för vårt krav på bindande europeiska mål kring biologisk mångfald.

Andra bra saker som resolutionen innehåller är:

  • Skydda 30% av EU:s havs- och landområden till 2030
  • Alla återstående primär- och gammelskogar i EU, måste få ett starkare skydd.
  • En uppdatering av EU-initiativet för pollinerande insekter och en uppdatering av det samma
  • Minskad användning av bekämpningsmedel i jordbruket
  • Stadsförgröning som t.ex. mål om andel gröna tak på nybyggen
  • Mål om att 30% av arterna som idag inte har gynnsam bevarandestatus har det till 2030 och att man ser en starkt vändande trend tills dess.

#Räddaströmmingen

Nyligen kom det rekommendationer för fiskekvoter för nästa år. Rekommendationerna för många bestånd går ner, en dyster verklighet av att bestånden mår allt sämre. Undantaget finns i Sverige där kvoterna för strömmingen i Bottenviken rekommenderas att gå upp. Huvudlöst tycker många däribland jag.

Kvoterna kan öka eftersom man tidigare inte har kunnat göra någon beräkning på beståndet i Bottenviken. Problemet är att samtidigt som den rekommenderade kvoten ökar så vittnar alla fiskare längs med ostkusten om att fisket minskar och det riktigt kraftigt. De får inte ihop sina fångster ens för dagen och räknar med bara en tiondel av den normala fångsten för året. Det här drabbar särskilt kustfiskarna som är beroende av stor strömming medan det pelagiska industrifisket som inte är lika nogräknat på punkten kan fortsätta fiska.

Redan innan fiskar ett fåtal fiskebåtar upp en majoritet av strömmingen i Östersjön. Det går ofta till fiskmjölsfabriker i Danmark och skatteintäkterna likaså. Det är till minimal nytta för Sverige. Vi behöver ändra det här systemet, idag låter vi en gemensam resurs gå till några få och dessa få får inte bara del av naturresursen utan tjänar också en hel del pengar på det. Det är inte hållbart, varken socialt eller ekonomiskt.

Sista skrev jag om min skriftliga fråga till ministern om att flytta ut trålgränsen som en åtgärd. Här finns hennes svar

Fint betyg till Vänsterpartiets fiskepolitik

I samband med Sportfiskarnas kampanj #räddaströmmingen fick vi politiker en enkät och vi fick fin respons på den vilket jag tycker är jätte roligt.

Klockrena och insiktsfulla svar från Segerlind! Vänsterpartiet driver redan aktivt på för att regeringen ska inhämta ett bredare kunskapsunderlag från ICES i samband med kvotförhandlingarna samt att trålgränsen ska flyttas ut. I svaret lyfts även fram att industritrålningen ”skapar ett fiske som i första hand gynnarett fåtal fiskeföretag på bekostnad av ett aktiv kustfiske och sist men inte minst så slår det undan benen på ett aktivt fritidsfiske längst våra kuster.” Svaren är helt i linje med hur förbundet ser på frågorna.

Läs hela svaret på enkäten på www.raddastrommingen.se

Bristande djurskydd på slakterier

För två veckor sedan kunde vi läsa om Missförhållanden på Kronfågels slakteri i Aftonbladet. I samband med det skrev jag en skriftligfråga till ministern och undrade hur regeringen tänker agera mot bristerna på svenska slakterier.

Nu har svaret kommit och svaret är i princip inget – här kan du läsa hela hennes korta svar.

Nyheter i korthet

Debattartikel i Syre: Paus i minkaveln räcker inte, det är dags att avveckla minkindustrin!

End the cage age! EU parlamentet har tagit beslut om att fasa ut burhållning av djur till 2027 – nästa steg är kommissionen, men ett stort steg framåt. #endthecageage!

Har vi ett hållbart skogsbruk?
Per Bolund fick frågan i DN under rubriken ”Spricka i regeringen” hans svar då.

– Det är ju tydligt när vi följer upp miljömålen att vi inte klarar att leva upp till målet om levande skogar. Så länge vi inte är framme vid det målet tycker inte jag att man kan svara ja på den frågan.

Det gick tydligen inte så bra för ministern att svara nej heller.

Expressens klimatredaktion lägger ner: https://www.journalisten.se/nyheter/expressens-klimatredaktion-laggs-ned

Gillar du det du läst?

Lämna gärna en kommentar under inlägget

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: