Vi behöver en fortsatt stark Miljöbalk.

Regeringen har föreslagit att ändra i Miljöbalken för att på så sätt ge Cementa förlängt tillstånd att bryta kalk på Gotland.

Vänsterpartiet anser att Sverige bör värna sin lagstiftning för en stark hänsyn till miljö och människors hälsa. Vi anser inte att regeringen bör föreslå försvagad miljölagstiftning, oavsett om den är temporär och tillfällig eller permanent, för att kompensera för Cementas bristande tillståndsansökan gällande kalkbrytning i Slite. Enligt regeringen avser man förlänga Cementas nuvarande tillstånd i tid med 8 månader genom att föreslå riksdagen tillfällig ändring i miljöbalken.

Vid ett normalt förfarande när tillstånd förlängs för verksamhetsutövare ska det bland annat genomföras konsekvensanalys och avvägningar om även ytterligare krav på miljöförbättringar ska genomföras. Vi har ännu inte tagit del av hur regeringens planerade förlängning av Cementas nuvarande tillstånd tex påverkar grundvattennivån under den aktuella perioden som regeringen vill förlänga.

Vänsterpartiet har stor förståelse för de negativa effekter ett produktionsstopp kan innebära för såväl sysselsättning som samhällsbyggandet. För Vänsterpartiet är det däremot centralt att åtgärder som vidtas för att motverka denna utveckling är långsiktigt hållbara för såväl Gotland som hela vårt land. Försvagade miljökrav och riskerad vattenförsörjning kan aldrig vara lösningen för att stärka såväl sysselsättning som ett hållbart samhället. Grunden för att möta såväl klimatkrisen som utarmningen av våra ekosystem måste mötas med en robust och stark Miljöbalk.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: