Cop26 dag 4, första gången under 2 graders uppvärmning.

COP26s fjärde dag avslutas utan stora nya avtal eller löften men ändå inte utan intressanta spaningar och slutsatser. Här är en kort sammanfattning.

Vi missar 1,5 graders målet men chansen att hålla oss under 2 grader ökar.

Ländernas löften hittills under COP26 kan komma att begränsa den globala uppvärmningen till 1.8 grader. Det enligt en analys från International Energy Agency. Enligt rapportens huvudförfattare, klimatprofessor Malte Meinshausen, är det första gången som de samlade ansträngningarna av löftena om minskade utsläpp har mer än 50% chans att begränsa den globala uppvärmningen till under 2 grader.

Att nå under 2 grader är fortfarande starkt beroende av att länder följer den väg de lagt för att nå netto-noll utsläpp och andra åtgärder de utlovat samtidigt som utvecklingsländer får ta emot den klimatfinansiering som de behöver.

Det är en oroande trend i rapporteringen att allt fler talar om att hålla 1,5 graders målet vid liv och istället lägger fokus på att uppvärmningen ska hållas under 2 grader. Meinshausen menar att målet om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader fortsatt är långt borta och det är idag ungefär 90% chans att det kommer överskridas med nuvarande löften.

Build back better… eller hur var det nu igen?

Efter pandemin har det blivit som ett mantra, build back better. I Sverige har vi talat om en grön omstart. Det handlar om tanken att våra åtgärder för att starta upp samhället igen efter Coronakrisen ska göras på ett bättre sätt än vad det gjordes tidigare. Gamla mönster som vi tvingats bryta under pandemin ska inte återupptas. Det är en fin ambition, helt rimlig, men tyvärr inte en vi genomför.

Utsläppen från kol å gas har ökat mer i år än vad de föll under 2020. Vi bygger inte upp våra samhällen grönare efter pandemin. En verklighets check för världens länder när de förhandlar under cop26.

Länder misslyckas med att anpassa sig till klimatkrisen

Enligt FN:s klimatprogram (Unep) så måste världens länder bli bättre rustade för att hantera effekterna av klimatkrisen. Miljontals liv är i riskzonen om anpassningen inte görs i tillräcklig utsträckning.

I sin sjätte Adaptation Gap report, skriver Unep att det behövs ett större fokus på internationellt bistånd för klimatanpassning och samtidigt involvera privata finanssektorn. Unep uppmanar också alla världens länder att använda en större del av de triljoner kronor som nu används för att återställa ekonomin efter pandemin för att skydda från effekterna av klimatkrisen. En åtgärd de menar skapar jobb och utveckling likväl som det skyddar människor.

Fossila tillgångar blir värdelösa

Halva jordens fossila tillgångar, till ett värde om §11tn, kan bli värdelösa redan 2036 allt eftersom världens länder siktar på net zero. Det är länder som är snabba på att ställa om till förnybart som kommer vinna på detta.

Studien som tagit fram den här datan pekar på att förlusterna ekonomiskt kan bli stora men att förnybara investeringar mer än väl kommer att kompensera för det. Det här visar på att vi idag troligt redan nu producerar mer olja och gas än vad som vi använder oss av idag och beräknas komma att använda framöver.

Huvudförfattaren, Jean-Francois Mercure, sa att skiftet till ren energi skulle gagna hela världens ekonomi.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: