COP26 dag 5: Tusentals demonstrerade och de rikaste utsläpp ökar.

Femte dagen på COP26 är avklarad och dagens löfte kommer från världens unga som under en stor demonstration genom Glasgows gator lovar att aldrig sluta kämpa för vår gemensamma framtid.

Fridays for future, Glasgow Style.

Under youth and empoverment day så hölls en gigantisk demonstration som sägs ha involverat uppemot 25 000 deltagare. Budskapet från de unga som intog Glasgows gator var enkelt, de krävde mer av deltagarna på COP26. Det som framkommit hittills av mötet imponerade inte på den unga generationen.

Greta Thunberg höll också ett tal under demonstrationen, det finns att höra här: Greta Thunberg #Cop26 Greta sparade inte heller denna gången på orden och följde upp sitt nu berömda blah, blah, blah tal med att peka ut COP26 som världens största Green washingprojekt.

”Världens ledare gör ingenting, de försöker aktivt att skapa kryphål och skapa ramverk som gynnar dem själva och som gör att de kan fortsätta tjäna på de nuvarande destruktiva systemet.”

De rikas utsläpp fortsätter att öka

Utsläppen från världens rikaste procent är på väg att bli 30 gånger högre än vad som är möjligt för att vi ska nå 1,5 gradersmålet. En ny studie uppskattar hur regeringarnas löften kommer påverka koldioxidutsläppen för rika och för fattiga människor runt om i världen. De har bland annat kommit fram till följande:

  • Den fattigaste halvan av den globala befolkningen kommer fortsätta att släppa ut långt mindre än den nivå som behövs för att nå 1,5 gradersmålet.
  • Den rikaste 1% beräknas öka sina utsläpp och ligga 30 gånger över nivån som är nödvändiga för att nå målet.
  • Den rikaste 10% kommer öka sina utsläpp och ligga 9 gånger över nivån som är nödvändig för att nå målet.
  • En person inom den rikaste 1% skulle behöva reducera sina utsläpp med 97% jämfört med idag för att nå den nödvändiga nivån.

Nafkote Dabi som är Policyledare för klimat på Oxfam säger:
”Utsläppen från en enda miljardärs rymdresa överstiger utsläppen som en person från den fattigaste hälften av befolkningen gör under hela sin livstid. En lite elit tycks ha ett fripass att släppa ut koldioxid. Utsläppen från de rikaste tio procenten kan ensamt ta oss över den överenskomna gränsen inom de närmsta 9 åren.”

Samtidigt så konstaterar FN:s analytiker att utvecklingen för de globala koldioxidutsläppen visar att de är på väg att stiga med 13,7% till 2030. Målet är att minska utsläppen med 50% för att ha en möjlighet att hålla temperaturen inom 1,5 gradersmålet. Räknas de löften som gjorts under Cop26 så är däremot världen på väg mot att få ner utsläppen med 40% av vad som behövs till 2030 för att hålla oss på vägen mot 1,5.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.