Cop26 dag 10 – USA och Kina överraskade med nytt avtal

Diskussionen idag har till stor del handlar om det första utkastet till avtal som publicerats. Men dagen innehöll mycket mer, bland annat ett överraskande nytt avtal mellan USA och Kina.

USA och Kinas överraskande avtal välkomnas

Det var på en sen extra presskonferens under onsdag kväll som USA och Kina presenterade sin oväntade överenskommelse. Den går i korthet ut på att de tillsammans ska arbeta för at minska utsläppen något som har välkomnats av flera parter.

USA och Kina är två av världens största utsläppare, att de samarbetar mot ett gemensamt mål kan vara bra då det jämnar ut de negativa konkurrensfördelar som en part kan uppleva sig få om de ensamma går mot lägre utsläpp medan den andra fortsätter som vanligt.

Avtalet länderna emellan handlar bland annat om att minska metanutsläppen, utsläpp från transporter, energi och industri. Men har också med skrivningar om avskogning och målet är att utsläppsminskningarna ska ner inom de närmsta tio åren för att stanna inom 1,5C. I avtalet tycks inte finnas några konkreta förslag, istället kommer de två länderna att tillsätta en arbetsgrupp som ska mötas regelbundet för att hantera klimatkrisen och fortsätta ländernas samarbete med fokus på konkreta åtgärder.

Avtalet välkomnas nu av både FNs generalsekreterare och EU. Många minns också tiden innan Parisavtalet där ett bilateralt avtal mellan Kina och USA gav förhandlingarna i Paris en riktig knuff i rätt riktning men där samarbetet sedan avslutades mellan länderna i och med Trumps tillträde.

Greta med flera begär att FN utlyser ett globalt klimatnödläge

Tillsammans med unga klimataktivister har Greta lämnar in en formel begäran till FNs generalsekreterare för att förmå honom att utlysa globalt klimatnödläge.

Det FN kan göra är att utlysa en nivå tre nödläge, vilket är FNs högsta kategori för nödläge, något som skulle matcha nivån av handling i samband med pandemin. Det de hoppas är att utlysandet av nödläge skulle ge resurser och att teknisk expertis snabbt skulle skickas till de länder där risk för värmebölja, särskilt till små länder och önationer för att stötta klimatanpassning.

Klimatlöften kan bygga på felaktig data

Länders klimatlöften bygger på felaktiga data, enligt en granskning av The Washington post. Som exempel tar de Malaysia vars senaste rapport av sina växthusgasutsläpp ger vid handen att de Malaysiska träden tar upp koldioxid fyra gånger så snabbt som träden i grannlandet Indonesien. Det har gjort att Malaysia har kunnat dra av 243 miljoner ton koldioxid från den redovisning av utsläpp de gjorde 2016, vilket tog bort 73% av utsläppen från sluträkningen.

Men det är inte bara Malaysia konstaterar de, utan många länder underrapporterar sina koldioxidutsläpp i sina rapporter till FN. I en granskning av 196 länders rapporter syns ett stort gap mellan vad länderna rapporterar in som sina utsläpp jämfört med de utsläpp som de faktiskt avger ut i atmosfären.

Det här är problematiskt eftersom vi vet att vi behöver minska utsläppen, men om vi inte har en tydlig bild av hur stora våra utsläpp är idag så kommer vi ha svårt att säga hur stora utsläppsminskningarna behöver vara för att faktiskt ha betydelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.