Cop26 dag 9 – världen på väg mot 2,4 grader

I förra veckan, och särskilt efter Indiens löften om energiomställning, sa forskarna att världen för första gången hade en chans att nå under 2 graders uppvärmning. Den chansen ser idag ut att ha blivit mindre efter att The Climate Action Tracker (CAT) idag presenterade sin analys av de kortsiktiga mål som länderna hittills har gjort under Cop26.

Enligt rapporten är temperaturen på väg att nå 2,4 graders uppvärmning, något som hade varit förödande. CAT består av några av världens främsta klimat analytiker. En global temperatur ökning på 2,4 grader vid århundrandets slut är långt över Parisavtalets 1,5 grader och även väl över Parisavtalets övregräns på 2 grader. Analysen visar att en sådan temperaturökning skulle komma att leda till fler extremväder, höjning av havsnivå, torka, värmeböljor och bränder, något som skulle orsaka förödelse runt hela jorden.

Från Cop26 hör vi ofta att målet är att hålla 1,5 gradersmålet levande. Det antyder att målet skulle vara inom räckhåll. Enligt CAT däremot så är 1,5 graders målet fortsatt väldigt långt borta och retoriken gör att ledarna inte talar om allvaret i behovet av att få ner utsläppen i nivå med 1,5 graders målet till 2030.

Antalet dödsfall kommer fortsätta öka

En miljard människor kommer beröras av extremvärme om medeltemperaturen stiger med 2 grader och med det kommer antalet fall av värmeslag att öka med hela 15 gånger jämfört med idag. Under sommaren 2020 drabbades mer än 25 % av den amerikanska befolkningen av effekterna av värmen och 166000 människor har dött av värmeböljor mellan 1997 och 2017.

Kritiken fortsätter

Igår kom skarp kritik från civilsamhället att insynen på mötet var för dålig för att mötet skule kunna anses vara legitimt. Idag höjs röster för att utvecklingen på mötet går alldeles för långsamt. Det är bara fyra dagar kvar på det planerade mötesschemat och på det stora hela är mycket fortfarande uppe i luften under förhandlingarna.

En reaktion på ”Cop26 dag 9 – världen på väg mot 2,4 grader

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.