Cop26 – ny version av överenskommelsen fortsatt otillräcklig.

Idag på morgonen släpptes en ny version av överenskommelsen, här kan ni läsa den nya versionen som alltså då inte är den slutgiltiga. Många tycks nu tro också att förhandlingarna inte kommer bli klara i tid utan att de kommer dra ut över helgen.

Utfasning av fossila bränslen.

Analyser kommer komma under hela dagen, men en första läsning ger ändå intrycket av en överenskommelse på väg åt fel håll. Texten backar ifrån målet om att sluta med fossila bränslen snarare än att accelerera emot det. Den nya texten uppmanar länderna:

”the phaseout of unabated coal power and inefficient subsidies for fossil fuels”
medan den tidigare texten uppmanade länderna:
”accelerate the phasing out of coal and subsidies for fossil fuel”

Flera analytiker reagerar idag ändå positivt på att skrivningarna om utfasning av kol och fossila bränslen är kvar alls och menar att det på förhand inte alls varit självklart att sådana skrivningar ens skulle vara med i texten. I en dyster tid kan det för all del vara bra att se de ljuspunkter som finns.

Samtidigt så är det uppenbart att texten blivit starkt påverkad av fossillobyn och att länder med stort beroende av kol och olja har satt ner hälarna. Mötet har inte tagit det avgörande steget för att faktiskt sluta med det vi vet är med och starkt driver på klimatförändringarna, istället ger det ytterligare hjärt- och lungräddning åt just den industrin. Vi kan inte fortsätta med svaga skrivningar om att minska utsläppen från kol, olja och fossila bränslen, det behöves en nollvision.

Klimatfinansieringen

Paragrag 44 som handlar om klimatfinansiering till fattiga länder har stärkts men når ändå inte fram. I texten står nu:

44. Notes with deep regret that the goal of developed country Parties to mobilize jointly USD 100 billion per year by 2020 in the context of meaningful mitigation actions and transparency on implementation has not yet been met, and welcomes the increased pledges made by many developed country Parties and the Climate Finance Delivery Plan: Meeting the US$100 Billion Goal and the collective actions contained therein;

Det är bra att de rika länderna tar på sig ansvaret och erkänner att man misslyckats med att genomföra det de lovade i Paris 2015 men än bättre hade varit verkliga löften och sedan handling för att se till att det här ifrån och framåt inte bara fortsatte vara tomma ord.

Klimatåtaganden

Paragraf 29 handlar om ländernas klimatåtaganden så kallade NDCs. I Parisavtalet finns ett krav på att länderna vart 5:e år ska revidera sina klimatåtaganden men forskare och analytiker menar att det är alldeles för sällan. Den nya texten ser ut så här:

29. Recalls Articles 3 and 4, paragraphs 3, 4, 5 and 11, of the Paris Agreement and requests Parties to revisit and strengthen the 2030 targets in their nationally determined contributions as necessary to align with the Paris Agreement temperature goal by the end of 2022, taking into account different national circumstances;

Det är främst meningen ”taking into account different national circimstances” som får mig att reagera, vilket land kan inte hitta på en nationell omständighet som gör att man slipper undan kravet i den här paragrafen? Texten som i orginal ”urges”länderna att komma med nya Klimatåtaganden ”request” i den nya texten istället länderna om samma sak. Det kan uppfattas som en skärpning när man gör en snabb översättning, men urges/uppmanar är i sammanhanget en starkare skrivning än request/begär och ändringen i ordvalet ses av analytikerna som en försvagning.

Flera har under morgonen och redan under gårdagen också uttryckt att om länderna bara behöver återkomma med reviderande åttagande planer för att ligga i linje med Parisavtelt vart 5.e år så kommer det helt enkelt vara för sent.

Om det (5 år) är första gången som länderna kommer att bli uppmanade att öka sina ambitioner, helt ärligt så kommer det vara för sent. Det här är otroligt viktigt. Vi behöver betydligt mer handling nu eftersom det här är det avgörande årtiondet. Vi måste komma tillbaka nästa år, det går inte att vänta fem år på nya NDCs, sa Christiana Figuers tidigare klimatchef på FN till The Guardian.

Urfolken

Paragraf 62 erkänner urfolkens roll i klimatarbetet på alla nivåer, en skrivning som urfolken har arbetat för och se som ett steg framåt av många. Har inte än sett hur representanter för de olika urfolken på plats reagerat på den skrivningen.

62. Also acknowledges the important role of a broad range of stakeholders at the local, national and regional level, including indigenous peoples and local communities, in averting, minimizing and addressing loss and damage associated with the adverse effects of climate change;

Reaktioner värda att notera

Oxfams huvudförhandlare på cop26 Tracy Carty säger så här om den nya texten

Most glaring is the lack of any mention of the finance plan for loss and damage that was proposed last night by the G77 group of developing countries. ‘Acknowledging’ loss and damage will not bring back the submerged homes, poisoned fields and lost loved ones. Rich countries must stop blocking progress and commit to doing something about it.

Emission reduction targets over the next decade have us careering towards climate catastrophe. We need an unambiguous deal in Glasgow that commits governments to coming back next year, and every year after that, with improved targets that will keep the goal of 1.5 degrees alive.

This is the final countdown. Negotiators should come back to the table armed with commitments that are equal to the challenge that millions of people around the world are facing every day.

Jennifer Morgan, Greenpeace Internationals general direktör säger så här

Right now the fingerprints of fossil fuel interests are still on the text and this is not the breakthrough deal that people hoped for in Glasgow.

The key line on phasing out coal and fossil fuel subsidies has been critically weakened, but it’s still there and needs to be strengthened again before this summit closes. That’s going to be a big tussle and one we need to win. Meanwhile we’ve gone from ‘urging’ countries to strengthen their 2030 emissions targets in line with the 1.5C goal to merely ‘requesting’ they do so by 2022. It wasn’t good enough before, it’s even weaker now and that needs to change.

But there’s wording in here worth holding on to and the UK presidency needs to fight tooth and nail to keep the most ambitious elements in the deal. We’ve moved from richer nations largely ignoring the pleas of developing countries for promised finance to tackle climate change, to the beginnings of a recognition that their calls should be met. Now we need developed countries to scale up their offer of support and finance.

Negotiators in Glasgow simply have to seize the moment and agree something historic, but they need to isolate the governments who’ve come here to wreck progress and instead listen to the calls of youth and vulnerable nations.

In parallel we’re witnessing a deliberate and cynical effort by a few nation states to turn article 6 into a charter for cheating, greenwash and loopholes. Today is an absolutely critical day in the fight to defend the 1.5C goal from vested interests who’ll do anything to dodge their responsibility for the climate crisis. Anything less puts the essence of Paris in peril.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.