Början på slutet för Cop26?

Gårdagens nya version av överenskommelse har stötts och blötts och idag på lördagsmorgonen kom så ytterligare en version. Det kommer troligen inte att vara den sista men väl så börjar vi nu se de slutgiltiga konturerna på vad som kommer bli den färdiga överenskommelsen. Om det nu alls blir någon överenskommelse.

Under fredagen tog de flesta länderna ordet och bland annat kunde vi höra följande från EU kommissionens vice president Frans Timmermans.

If we fail [my one-year-old grandson] will fight with other human beings for water and food. That’s the stark reality we face. So 1,5C is about avoiding a future for our children and grandchilden that is unliveable.

Huvudförhandlaren för öriket Tuvalu, Seve Paunium, höll under fredagen ett uppmärksammat anförande och i en intervju till DN efteråt sa han så här:

Klimatkrisen är ingen fantasi, vi lever i den varenda dag. […] Vi är i frontlinjen av klimatförändringen. Vårt folk lider, vi behöver stöd och hjälp både i form av att utsläppen minskar men också med anpassning och finansiering. […]vårt land slukas av det stigande havet, på vår huvudö ligger närmare hälften, 40 procent, av ytan under nivå för det högsta tidvattnet. Den är väldigt känslig för högt vatten och vågor vid stormar och även för saltvatten som tränger in underifrån och kommer in i grundvattnet.

Seve Paunium visar upp en bild på sitt barnbarn när han talade. Foto: UNFCCC

Kritik mot att Australien blockerar

Australien har blivit kritiserade för att inte gå med på bland annat avtalet av metan under Cop26, inte lagstifta om skarpare utsläppsmål till 2030 och inte heller gå med de länderna som enats om att fasa ut kolkraft.

Australienska representanter på plats ser däremot inte sig själva som ett problem utan ser istället att landet är en av världens ledande aktörer när det kommer till klimatomställningen – vilket för all del säger väldigt mycket om problemet när en av världens största kol-länder ser sig som frontfigur för omställningen.

Mötet nu inne på övertid

Cop26 skulle ha avslutats igår, fredag, men har nu gått in på övertid. Mötets ordförande, Alok Sharman har sagt att målet är att de slutgiltiga målen ska antas på lördagen.

Förutom Australien är det också länder som Kina och Saudi Arabien som framstår som länderna som går emot och vill få bort texterna kring subventioner för fossila drivmedel.

Klimatfinansiering, alltså de pengar som rika länder binder sig att ge till de fattiga länderna för att bekämpa klimatförändringarna och klimatanpassa har varit en av de stora stötestenarna tillsammans med frågan om när länderna ska bindas att revidera sina klimatåtaganden där många ansett att vart femte år som nu är sagt är alldeles för lång tid.

Mötet tros alltså avslutas idag, men röster höjs också för att mötet kanske inte alls kommer nå i hamn eftersom de kritiska rösterna är alldeles särskilt motsträviga. Lördagen kommer bli avgörande för mötet men också för vår framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.