De skälvande timmarna för klimatet

Mötet ser ut att gå mot sitt avslut, land efter land väljer att stötta överenskommelsen som ser ut att inte bli det genombrott som världen så desperat behöver.

Ett antal länder däribland Nigeria, Palau, Filipinierna och Turkiet har alla talar och sagt att trots att överenskommelsen är otillräcklig så stödjer man i stort överenskommelsen.

Representanten från Palau utvecklar genom att säga:

”When we in the Pacifi Islands say that we really nned to act with a great sense of urgancy, it’s beacuse that as we are sitting here…we’re getting image and texts from our neighbours that are telling us that their homes are getting flooded as we speak.”

Delegater från Maldiverna säger att utvecklingen under mötet inte är i linje med den utveckling som är nödvändig för att rädda Maldiverna eller för att vända klimatkrisen. Maldivernas klimatminister säger

I would like to note that what is balanced and pragmatic to other parties will not help the Maldives adapt in time. It will be too late for the Maldies…for us this is a matter of survival.”

Islands representant säger å andra sidan att överenskommelsen ”håller 1,5 gradersmålet vid liv, nästa gång vi ses kommer vi att prestera bättre.”

Det är tydligt när man läser igenom vad de olika länderna uttrycker nu på slutet att de delar upp sig i fyra läger, ett som är missnöjt för att det går för långsamt, ett som tycker att mer kunde ha gjorts men det är bra ändå och de som tycker att det varit och blivit riktigt bra och de som tycker avtalet går för långt.

Till den senare kategorin hör bland annat Japan som uttrycker sig mycket entusiastiskt kring det ”fantastiska resultatet” i Glasgow och beskriver Cop26 som en ”modig, ny start” (a brave new start)

Brasilien hör också föga förvånande till länderna som är relativt nöjda med utkomsten även om de inte heller är nöjda när det kommer till koldioxidhandeln,

Till de som tycker avtalet har gått för långt hör Iran som inte tycker om skrivningarna om att fasa ut subventioner för fossila drivmedel. I sitt avslutande anförande sa deras representant att ”som ett utvecklings land behöver vi använda fossila drivmedel för att utveckla vår ekonomi och vi vill därför att ni reviderar den skrivningen”. Iran har också varit ett av länderna som tidigare har uttryckt att de inte tror att parterna kommer enas om ett avtal idag.

Nya Zeeland kallar avtalet ”Det minst värsta utfallet” men att förlänga förhandlingarna inte kommer leda framåt så därför stödjer de texten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.