Cop26 korsade mållinjen i Glasgow

Så har vi nu äntligen en överenskommelse – Glasgow Climate pact

Det blev en överenskommelse som in i det sista urvattnades, i och med att Indien kuppade sista mötet och fick med en förändring om att kolkraft inte skulle fasas ut men istället fasas ner.

Det blev en överenskommelse som knappt håller 1,5 gradersmålet levande. Samtidigt så finns skrivningarna om än vaga om att fasa ut kol och fossila drivmedel kvar, ett tecken ändå för den som vill på att eran av kol och fossilt är över. Det är första gången i de här sammanhangen som de sådana skrivningar alls finns med. En ljus i mörkret som vi så desperat behöver.

Syftet med Glasgow var enligt värdlandet att hålla 1,5 grader vid liv men också att jämna ut skillnaderna mellan vad som behövs göras för att nå 1,5 grader och vad vi faktiskt gör. Det har verkligen inte hänt. Om något har målet om 1,5 kommit längre bort. Vi har inte längre tio år på oss att genomföra de utsläppsminskningar som vi så desperat behöver, varje år vi skjuter upp viktiga beslut är ett bortkastat år.

Med det sagt, att det ändå blev ett avtal i Glasgow är viktigt. Att lämna Glasgow helt utan avtal hade varit värre.

Det finns några punkter som varit återkommande stötestenar under förhandlingarna, klimatersättningarna är en där mötet tillslut bara kunde enas om ett marginellt stöd till världens fattiga länder. Parisavtalets artikel 6 har också varit i starkt fokus och kallats ”kompensations bluffen” där en koldioxidmarknad förväntas vara med och reglera utsläppen, något som kommer ske på de mångas bekostnad till nytta för några få. En sista återkommande stötesten har varit hur ofta länderna ska behöva revidera sina klimatåtaganden, där avtalet nu uppmanar till en revidering redan nästa år men där den som vill enkelt kan låta bli.

Det var svårt att vara optimistisk inför Cop26 men så här i efterhand är det ändå plågsamt att det diplomatiska arbetet inte kunde nå längre och att delar av världens länder så kraftigt bromsar medan andra inte heller arbetar tillräckligt hårt för att vända agendan.

Det går att se ett ljus i mörkret och det är i de 100 000 som bara på Glasgows gator demonstrerade förra lördagen och hos de många gånger fler som var ute på gator runt om i hela världen. Det är från dem som förändringen tillslut kommer behöva komma, genom att välja ledare som står upp för klimatet och kräva handling och inte längre acceptera undanflykter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.