Slutspurten blev en twist på Cop26

Ett försök till live rapportering om det sista informella mötet innan dagens slut.

Just som alla trodde Cop26 gick mot sitt slut, vill Indien se en ändring från att ”phase out” till ”phase down” när det kommer till kolkraft. Det här är så talande för hur lång väg vi faktiskt har kvar till att lösa klimatkrisen och nå en verklig omställning.

Schweiz markerar å sin sida sitt missnöje med att skrivningarna kring kol och fossila drivmedel blivit allt mer urvattnade. ”Vi vill inte ”phase down” kol, vi vill fasa ut kol.”

EU:s Timmermans säger att det är en besvikelse att Indien vill urvattnat texten men att det i sig inte bör stoppa överenskommelsen och att EU oavsett kommer arbeta för att fasa ut kol i alla sammanhang som EU kan agera.

Många uttrycker irritation över Indiens sista minuten ändring. Mexico sa nyss att ”vi har blivit förda bakom ljuset i en process som inte varit transparant”

Mötesordföranden, Alok Sharman säger sig vara mycket ledsen över utvecklingen.

Problemet tycks vara att en del länder sett förhandlingen om texten som avslutad men nu med Indiens krav har förhandlingen kring texten ändå öppnats i sista minuten.

Alok Sharmna ber om ursäkt för hanteringen men vill att mötet ändå godkänner texten. ”I understand the deep disappointment but its vital that we protect this package”, säger han och vill att texten med Indiens ändring som förslag, godkänns.

Flera uttrycker även senare sitt missnöje, men i slutänden var det ingen som valde att inte stödja texten.

Antigua and Barbudas delegat uttrycker sig så här: De vill att deras sorg över misslyckadet att lägga fast en ”loss and damage facility” (klimatersättning) är noterad. Hon mnear att de också skulle vilja föreslår ändringar i texten men förstår efter två veckor på mötet att det inte skulle leda till något. Sharman säger att deras begäran kommer att gå till protokollet.

Avtalet klubbas

Trots Indiens urvattning av språket är det ändå första gången som utfasning av kol och fossila drivmedel alls omnämns. Ska man hålla fast vid något positivt så kanske det får vara det.

I ett uttalande senare sa Indiens delegat, å de nyindustriella ländernas vägnar (Brasilien, Sydafrika, Indien och Kina) att de tillsammans visat maximal flexibilitet för att den här överenskommelsen alls skulle kunna bli av och att det nu är upp till de rika länderna att leverera på sina löften.

Panamas delegat säger att urvattnandet av texten när det kommer till kol och fossila drivmedel är ett tydligt misslyckande för mänskligheten för vetenskapen och för framtida generationer. Shame on us.

Kritiken

Alok Sharman, mötesorförande, har fått frågor utifrån att länderna har klagat på att de inte hade möjlighet att omförhandla texten kring kol.Han förklarar det så här:

”Efter att ha hört vad som skulle komma senare, så tyckte jag det var viktigt att vi började bygga konsensus. Jag ber om ursäkt om deltagare kände att processen otransparant.”

”Jag testade språket (i texten) med en hel rad olika grupper och parter. Det är på grund av tilliten som UK byggt upp under de senaste åren som deltagare var beredda att acceptera texten vid dagens slut, om än motvilligt.”

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: