Tre nya ministrar ska leda klimat- och miljöpolitiken

Klimatfrågan hanteras på olika sätt av alla utskott men framför allt hanteras det i Miljö- och jordbruksutskottet till vilket bland andra jag hör. I och med dagens regeringsbildning så utsågs tre nya ministrar på området och som kommer vara de som bland annat förhandlar klimatåtgärder inom EU.

Annika Strandhäll – tar över efter Per Bolund som Miljöminister. Ett något överraskande val. Strandhäll är en erfaren minister, men vad gäller hennes kunskaper och erfarenheter kring just miljöfrågor finns det en del frågetecken. Miljöministern är en minister som de närmaste åren kommer förhandla stora klimatavtal både inom EU och globalt likväl som ett ansvar för den svenska klimatpolitiken så det är inte ett uppdrag utan vikt, varför valet av Strandhäll förvånade.

Anna-Caren Sätherberg – är idag riksdagsledamot och vice ordförande i Näringsutskottet. Nu blir hon landsbygdsminister på Näringsdepartementet. Ansvaret för landsbygdsminister brukar normalt innefatta frågor som rör bland annat jordbruks- och skogsfrågor, likväl som frågor om fiske och djurskydd.
Sverige har under en tid stått utan landsbygdsminister och att den posten nu tillsätts får ändå ses som en framgång.

Karl-Petter Thorwaldsson – blir näringsminister och kommer inte direkt att arbeta med miljö- och klimatfrågorna på samma sätt som Strandhäll och Sätherberg men är ändå en viktig aktör eftersom han i sin nya roll som Näringsminister kommer vara tongivande för Näringsdepartementets arbete och utveckling. Det är också så att fokus för regeringens klimatpolitik i mycket ligger på den gröna omställningen för industrin och där har Näringsministern en viktig roll.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: