Svenskarna vill likt Vänsterpartiet ha ett förbud mot fossilreklam

Mer än hälften av svenskarna (52,2%) vill ha begränsningar av fossilreklam enligt en studie som Sifo gjort på uppdrag av Greenpeace. Fossilreklam omfattar reklam som innebär användning av fossila bränslen, t.ex. reklam för bensin eller bensindrivna bilar och flygresor.

Vänsterpartiet har drivit frågan och i vår motion ”Klimatkrisen” la vi hösten 2021 ett förslag om fossilreklamförbud bör utredas för att kunna genomföras. På samma sätt som reklam mot tobak är förbjuden i EU och alkoholreklam är mycket strikt reglerad borde Sverige också kunna ha ett fossilreklamförbud. Greenpeace har tidigare föreslagit att ett sådant förbud skulle inkludera:

  • En svarlistning i hela reklam- och medielandskapet för oljebolag. Detta skulle motsvara den svartlistning som existerar för tobaksbolag i dag.
  • Förbud mot reklam för bilar och transporttjänster baserade på förbränningsmotorer
  • förbud mot reklam för flygresor

Vänsterpartiet tycker det är bra utgångspunkter för hur ett förbud om fossilreklam skulle kunna utformas, men frågan behöver utredas noggrannare för att träffa rätt. Vi kommer fortsätta arbeta för att det ska bli så.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: